Hogyan működik az EKG készülék?

Author: | Posted in Egészség No comments

Az elektrokardiográfia (EKG) az orvostudomány alapvető részét képezi, mely nagy mértékben hozzájárul a szívbetegségek diagnosztizálásához és kezeléséhez. Az EKG készülékek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy nyomon kövessék a szív elektromos aktivitását, ezáltal könnyebben ismernek fel betegségeket és folyamatosan monitorozni tudják a szerv egészségi állapotát.

Hogyan működik az EKG?

Az EKG grafikusan ábrázolja a szív elektromos aktivitását. Amikor a szív összehúzódik, elektromos impulzusokat generál, ezeket az EKG készülék rögzíti és papíron vagy digitálisan ábrázolja. A folyamatot a készülékhez csatlakoztatott elektródák segítik, amelyeket a beteg bőrére helyeznek fel, jellemzően a mellkas, a karok és a lábak területére.

Az EKG mérésének eredményét az orvosok analizálják, keresve a ritmuszavarokat, a szívizomkárosodást, az alacsony véráramot vagy a szívizom túlterheltségét, amelyek jelei lehetnek számos szívbetegségnek, mint például a szívinfarktusnak.

Az EKG készülék vizsgálja a szív aktivitását.

Milyen típusú EKG készülékek léteznek?

Többféle EKG készülék létezik, attól függően, hogy milyen vizsgálatot kell elvégezni. A standard vagy 12 elvezetéses EKG-t alkalmazzák a leggyakrabban, ami átfogó információt nyújt a szívről. A készülék 12 különböző szögben képes megjeleníteni a szív elektromos aktivitását, ezáltal az orvosok részletes információt kapnak.

A Holter monitor egy hordozható eszköz, amelyet a beteg egy vagy két napon keresztül hord, és folyamatosan rögzíti az adatokat, így az orvos láthatja a szívritmust normális napi tevékenységek közben. A vizsgálat kimondottan jól jön azoknál a betegeknél, akiknek csak időszakos tüneteik vannak, hiszen ezek nem mindig jelennek meg a standard EKG-n.

Az EKG készülékek szerepe az orvostudományban tehát megkérdőjelezhetetlen, ugyanis nélkülözhetetlenek a szívbetegségek diagnosztizálásában, valamint általuk lehet nyomon követni a betegségek lefolyását.

Az EKG-technológia fejlődésével ma már képesek vagyunk a szív működését hosszú időn keresztül és különböző körülmények között monitorozni, ezáltal a korai szakaszban felismerhetőek a betegségek, de akár meg is előzhetőek.

Mivel a szívbetegségek a világ egyik vezető halálokát képezik, ezért egyre nagyobb a szerepe az EKG készülékeknek. Előreláthatólag a technológia a jövőben is fejlődni fog, ami által a készülékek még modernebbek lesznek és a diagnózist is könnyebben felállítja majd a szakorvos.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.