Hogyan tisztítsuk ki a matracot?

Author: | Posted in Egészség, Otthon, Szolgáltatás No comments

A matrac az idő előrehaladtával szennyeződik, éjszaka alvás közben nyál, verejték, testpára és még számos szennyeződés kerül rá. Az allergiás, asztmás megbetegedésben szenvedőknek fokozottabban kell ügyelniük a matrac tisztán tartására a takarítások alkalmával. A matracban megtelepedhetnek poratkák, vírusok, kórokozók, baktériumok, penészgombák, amelyek káros hatással vannak egészségünkre nézve. A rendszeres matrac tisztítás fontos, egy családnak legalább évente egyszer el kell végeznie. Ha egyénileg mi magunk szeretnénk végrehajtani a feladatot olyan matracot érdemes vásárolni, amelynek levehető a huzata és mosható. A matracot szárazon is rendben kell tartanunk, rendszeresen menjünk át rajta porszívóval, ami a mélytisztítás szempontjából nem hatékony, de legalább a felső rétegek makulátlanná válnak.

A matracból a szennyeződéseket nem egyszerű eltávolítani.

Hogyan tisztítsuk a matracot nem levehető huzatnál?

Amint már említettük érdemes rendszeresen kiporszívózni a matrac felületét minden oldalról, az oldalsó részeket sem szabad kihagyni. Az ilyen típusú matracokra egyébként javasolt egy matracvédő huzatot vásárolni, aminek a tisztítása egyszerű. Ezáltal a matrac jelentős mértékben védve lesz a szennyeződésektől, illetve a különféle baktériumoktól.

A nem levehető huzatos matracoknál a felületi tisztogatást heti rendszerességgel célszerű elvégezni. Ez az, amikor egyszerűen csak alaposan átporszívózzuk a teljes felületet. Ha ezt sűrűn megcsináljuk, nem szükséges a teljes tisztítást olyan gyakran alkalmazni.

Milyen lépésekből áll a felületi tisztítás?

Először is vigyük ki az udvarra vagy az erkélyre és jól poroljuk ki. Ezt követően jöhet a porszívózás. Nedves tisztításnál nem maradhat por a matracban, ugyanis szétkenhetjük és foltot hagyhatunk. Válasszunk egy kiváló kárpittisztítót vagy folteltávolítót, de ne tegyük közvetlenül a matrac felületére, hanem egy rongy segítségével dörzsöljük bele. Választhatunk természetes megoldásokat is, például hígított ecetet, hajsampont, esetleg hidrogén peroxid és szódabikarbóna keverékét. A végén szárítsuk ki rendesen, különben penész keletkezik, aminek a terjedését már nem igazán lehet visszafordítani.

Amennyiben biztosra szeretnénk menni, bízzuk a feladatot profi kárpittisztítással foglalkozó csapatra, akik tökéletesen elvégzik a munkálatokat helyettünk.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.