Miért jó, ha van szauna az otthonunkban?

Author: | Posted in Egészség, Otthon No comments

Bizonyára hallottál már arról, hogy a forró szaunába egy edzőtermi edzés után is javasolt belépni, hiszen pihentető és méregtelenítő hatással lehet a szervezetedre. A skandinávok évszázadok óta használják a szaunát, ami nem véletlen, mivel kellően méregtelenít és relaxál. A szaunázás a skandináv országokban már gyermekkorban elkezdődik. Ha azt fontolgatod, hogy a szaunázást beilleszted az egészségügyi és wellness-rutinodba, akkor először célszerű felmérni egészségi állapotodat. Talán te is kíváncsi vagy, hogy mi a különbség a szauna és a gőzfürdő között, a közös bennük, hogy mindkét helyiségtípus az izzadás elősegítésére szolgál, de különböző típusú hőt használnak ehhez. Másrészt a gőzfürdők nedves hővel működnek, ezek alacsonyabb hőmérsékleten, általában 43-49°C körül, 100 százalékos relatív páratartalom mellett működnek.

A szauna kiváló hatást gyakorol az egészségünkre nézve.

Amikor belépünk a szaunába, a bőrünk hőmérséklete azonnal megemelkedik, ezen kívül a pulzusszám is felszökik és az ereink kitágulnak. Ennek a hatására a szívünk több vért kezd el pumpálni és a verejtékezés is elkezdődik, amely által a káros anyagok távoznak a szervezetünkből. A szívverés felgyorsulása tehát kitágítja az ereket, a bőrbe áramló vér mennyisége ezáltal megnő, így a vérkeringésünk is javul. A szaunában a szervezetünk fenntartja a test hőmérsékleti egyensúlyát, ráadásul az endokrin mirigyek is elkezdenek bekapcsolódni ebbe a reakcióba. A hő ellazítja az izomzatot, amelyek sűrűn befeszülnek egy hosszú nap után. A szauna testi és lelki feltöltődést egyaránt biztosít, de még abban is segíthet, hogy jobban aludjunk.

érdemes-e szaunát telepítenünk az otthonunkba?

Napjainkban egyre többen tapasztalják meg a szaunázás jótékony hatásait és sokan telepítenek otthonukba is egy sajátot, így bármikor van lehetősége a családtagoknak beülni. A szauna építés alapos tervezést igényel, amely szakemberek segítségével történik. A hozzáértő személyek először felmérik a szauna leendő területének az adottságait és javaslatokat is tesznek ehhez kapcsolódóan. Mondjanak bármit is, célszerű megfogadni tanácsaikat, így elkerülhető, hogy a későbbiekben problémák alakuljanak ki. Szauna építésekor a belsőépítészeti alapelvekre is ügyelni kell, hogy stílusában ne térjen el a helyiségben található egyéb berendezésektől. Egy minőségi szauna kabinnal a felhasználók garantált, hogy páratlan élménnyel gazdagodnak majd, a mindennapok során.

 

 

 

 

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.