Mit tegyünk, ha HIV fertőzés gyanúja merül fel?

Author: | Posted in Egészség No comments

A HIV, olyan immunhiányos betegség, amely az emberi immunrendszer sejtjeit támadja meg. A vírus, ha nem kezelik, idővel AIDS-hez vezethet, ami a szervezet védekezőképességének jelentős csökkenésével jár. A HIV terjedhet szexuális kapcsolat útján, vérrel, például használt tűk megosztása esetén, vagy anyáról gyermekre szülés, szoptatás során. A fertőzés korai szakaszában jellemzően nem okoz jellegzetes tüneteket, ami megnehezíti a korai felismerést. Néhány ember azonban influenzaszerű tüneteket tapasztalhat a fertőzés első heteiben vagy hónapjaiban, ilyen lehet a láz, torokfájás és fáradtság. Mivel ezek a jelek gyakran enyhék és általánosak, sokan nem is tudatosítják, hogy HIV-fertőzöttek lehetnek.

Ahogy a vírus tovább fejlődik az immunrendszerben, fokozatosan aláássa annak működését. Az immunrendszer gyengülése során a fertőzött személy egyre sebezhetőbbé válik különböző fertőzésekkel és bizonyos típusú rákokkal szemben, amelyek egyébként egészséges immunrendszer mellett nem jelentenének veszélyt.

Aids gyanúja esetén, minél előbb forduljunk orvoshoz.

A HIV diagnózisa általában vérvizsgálattal történik, amely kimutatja a vírus jelenlétét vagy a vírussal szemben termelődött antitesteket. Az orvosi kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően ma már számos hatékony terápia áll rendelkezésre, amelyek képesek kontrollálni a vírus szaporodását és segítenek fenntartani az érintettek egészségét. Ezek a gyógyszerek jelentősen hosszabbítják meg a HIV-pozitív személyek élettartamát és javítják az életminőségüket.

Mit tehetünk a megelőzés szempontjából?

A megelőzés szempontjából meghatározó a biztonságos szexuális kapcsolat betartása, például óvszer használatával, a tűk megosztásának elkerülése, valamint rendszeres szűrések elvégzése. A terhes nőknek még lényegesebb, hogy részt vegyenek a HIV-szűréseken, mivel időben történő kezeléssel kisebb eséllyel fertőzi meg az újszülöttet. A tájékoztatás és a tudatosság növelése elengedhetetlen az előítéletek leküzdésében és a korai diagnózis, valamint a hatékony kezelés előmozdításában.

Mit tegyünk, ha felmerül a betegség gyanúja?

Amennyiben felmerül a HIV fertőzés gyanúja, célszerű mielőbb cselekedni, hogy megerősítsük vagy kizárjuk a fertőzés lehetőségét, illetve, ezáltal a lehető leghamarabb megkezdődhet a kezelés. Okvetlen forduljunk megbízható szakemberhez. Egy alapos orvosi kivizsgálás és beszélgetés segíthet tisztázni a kockázatokat és a további lépéseket. Az orvos valószínűleg egy HIV-tesztet fog javasolni, amely a vérből vagy nyálból történő mintavétellel történhet.

Érdemes lehet igénybe venni az úgynevezett gyorsteszteket, amelyek rövid időn belül, akár 20-30 perc alatt képesek eredményt adni. Ha az első teszt pozitív eredményt mutat, további tesztekre lesz szükség a diagnózis megerősítéséhez. AIDS szűrőhelyek országszerte felkereshetőek, ide is bátran ellátogathatunk. A tesztelés ideje alatt kerüljük a kockázatos viselkedéseket, amelyek tovább növelhetik a fertőzés vagy annak terjedésének kockázatát.

 

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.