Mivel üssük el az időt a járvány idején?

Author: | Posted in Játék, Otthon No comments

A Covid-19 járvány eddig nem látott kihívások elé állítja a családokat és a párkapcsolatokat. Az összezártság rengeteg feszültséghez vezethet, a gyerkőcök pedig még nehezebben viselik el a kialakult helyzetet. Az eddig megszokott életrendjük megváltozása egyben azt is jelenti, hogy a szülőknek kell ugyanazokat a szükségleteket kielégíteni. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, de odafigyeléssel és rafinériával meg lehet oldani ezt.

A társasjátékok kiváló megoldást jelentenek a bezártság során, ráadásul fejlesztik a gyermekek gondolkodását, csapatjátékos képességét. A közösen eltöltött idő során fontos, hogy megőrizzük a türelmünket és valóban szórakozás maradjon a játék.

Habár nagy tömegbe nem szabad menni, egy kis séta a környéken még belefér. Szabadtári játékokat kicsik és nagyok is egyaránt igénybe vehetnek, sőt, ha van kerékpár, akkor egy jó biciklizés remek időtöltésnek ígérkezik. De ma már nagyon könnyen beszerezhető egy tollas, frizbi, vagy egyéb kültéri eszköz.

A közös filmezés szintén jó kikapcsolódás. Amíg a gyermekek fent vannak, keressünk tanulságos mesét, vagy filmet, majd amikor vége, beszéljük át, hogy mit értettek meg a történetből, milyen következtetéseket tudnak levonni és ha kell, segítsük a megértést.

Mit tehetünk még?

A közös főzés ugyancsak pozitív hatással van az együtt töltött időre és jó alkalom arra, hogy új készségeket, fogásokat tanuljunk. Ehhez számtalan online videós segítség elérhető, ha pedig kérdésünk van, akkor a közösségi médiában pillanatok alatt megkaphatjuk rá a választ.

Egyre többen vágnak bele valamilyen kézműves tevékenységbe, amely otthon is végezhető. Ilyen lehet például a festés, a rajzolás, agyagozás, vagy egyéb új mesterség elsajátítása. Nagyszerű kikapcsolódási lehetőség mind, ráadásul akár többen is végezhetik egyszerre, ami ugyanúgy csökkenti a családtagokban felgyülemlett feszültséget.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.