A ciszterna néhány előnyös tulajdonsága!

Author: | Posted in Otthon No comments

A környezetvédelem egyre fontosabb szerepet kapott az életünkben. A szűkösen rendelkezésre álló természetes erőforrások indokolják a hatékony felhasználást és különböző típusú eszközök fejlesztését. Az egyik legfontosabb szerepet az ivóvíz kapja. Sajnos a bolygó számos országában okoz gondot az édesvíz ellátás. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, hazánk folyókban, tavakban gazdag ország, emellett jelentős mennyiségű csapadék hull. Az eső és a hólé összegyűjthető és hasznosítható. Ehhez speciális eszközökre van szükség, egyik ilyen a ciszterna. Amennyiben szeretne többet megtudni erről a speciális csapadékgyűjtőről, olvassa tovább a bejegyzésünket.

A ciszterna kiváló megoldás az esővíz összegyűjtésére.

Mi jellemezte az első ciszternákat?

Az első ilyen víztározót több ezer évvel korábban alakították ki. Általában a föld alatt, vagy a sziklába vájt hatalmas alapterületű, oszlopok által tartott, kiválóan szigetelt, valamint szűrőberendezésekkel felszerelt épületek voltak. Több közülük igazi építészeti remekmű volt, hiszen gyönyörű mennyezet és boltív is tartozott a hatalmas csarnokhoz. Az ókor szinte minden ismert birodalmában építettek ilyen nagy méretű vízmegőrzőket. Ezeket az épületeket folyamatosan korszerűsítették. A legutolsó típusokat a középkorban alakították ki.

Milyen sajátosságai vannak a jelenleg használt ciszternáknak?

Ezek az esővízgyűjtők a talajban kialakított betonozott vájatok. Egyik típusát aknának nevezik, illetve néhány vidéki házban kutakat is átalakították, jelenleg vízmegőrzőként használják.
A betonból készült esővízgyűjtők legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszik az ivóvíz fogyasztás jelentős mértékű, legjobb esetben akár 60 %-os csökkenését. A megfelelő minőségű víz biztosításához szükség van szűrőberendezésre.

Mit tegyen, ha szeretné otthon összegyűjteni és felhasználni a csapadékot?

Célszerű szakértő partnerhez fordulnia. Az esővízgyűjtők eltérő méretben kaphatók, ezért nem olyan könnyű megtalálni az ön számára legjobban megfelelő tárolót. A hozzáértők a tető mérete alapján pontosan meg tudják határozni az összegyűjthető víz mennyiségét. Az adatok alapján meghatározható a ciszterna optimális mérete.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.