Milyen mesekönyveket vegyünk a gyerekeknek?

Author: | Posted in Kultúra, Oktatás, Szórakozás No comments

Az olvasás már egészen kis kortól meghatározó, fontos, hogy a szülők már csecsemő kortól kezdve olvassanak meséket a kicsiknek. Az olvasásnak, felolvasásnak számos pozitív hatása van a fejlődésre nézve. A kezdetekben a könyvek csupán színes és tömör dolgot jelentenek a legkisebbek számára, amelyeket előszeretettel rágcsálnak is, de az idő előrehaladtával kitüntetett tárggyá válnak. A mesehallgatás során el lehet sajátítani a beszédértést, ami elősegíti a későbbiekben a jó szövegértést, így a tanulmányok is eredményesebbek lehetnek. A mesék felolvasása azt is elősegíti, hogy a gyermek könnyebben megtanuljon olvasni. Az első 4 év nagyon fontos a gyermekeknél, ugyanis a tanulási képességek 50%-a ez idő alatt fejlődik ki. Továbbá, a mesék által az értékrendjük is kialakul, jobban tudják majd értelmezni a világot, fejlődik a fantáziájuk. A könyvek tehát nevezhetőek olyan kulcsnak is, amellyel kinyithatjuk azt az ajtót, ami a világ szépségeit és szabályait mutatja meg.

A mesék felolvasása egészen kis kortól fontos.

Mikor és mennyit olvassunk a kicsiknek?

Az egyszerűbb, színes könyveket, amelyek képeket is tartalmaznak, elsősorban 2 évesekkel nézegessünk. Az effajta könyveken vagy egyáltalán nincs, vagy kevés szöveg van. Az ilyen könyveknek köszönhetően a kicsi könnyebben fedez fel új dolgokat és a nyelvfejlődés is pozitív irányba terelődik. 2 és 4 éves kor között már rövidebb meséket is felolvashatunk, de tényleg ne hosszabbakra essen a választásunk, mert a gyermek figyelme ilyenkor még nem hosszú terjedelmű. 4-5 éves korban lesznek igazán népszerűek a mesék a kicsiknek, ilyenkor szemmel láthatóan nagy érdeklődést mutatnak, és képesek ötvözni a fantáziát a valósággal, valamint azonosulni a mesehőssel. 5-7 évesek már a bonyolultabb történeteket is könnyen megértik, de a klasszikus mesekönyvekkel nem lőhetünk mellé, ezeket többnyire a legtöbb korosztály kedveli, legyen szó állatmeséről, tündérmeséről, népmeséről.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már számos eszközről olvashatunk könyveket, például okostelefonról és tabletről is, de ennek ellenére még mindig óriási szerepük és értékük van a papír alapú könyveknek, így a könyvnyomtatás még napjainkban is meghatározó.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.