Népszerű gyerekkönyvek 2021-ben

Author: | Posted in Kultúra, Oktatás No comments

A mesék felolvasását már egészen pici korban célszerű elkezdenünk, a legjobb, ha a baba születésétől kezdve rendszeresen olvasunk meséket. Ez nagyban meghatározza, hogy a későbbiekben mennyire szeret majd olvasni, ezen kívül számtalan jótékony hatással van a fejlődésére nézve is. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek folyamatosan olvasnak a szülők, másfél évvel előzik meg a nyelvi fejlettségben azokat, akiknek nem igazán, vagy ritkán olvastak fel, ez pedig az iskolába kerülés alkalmával kiderül.

Az olvasás jótékonyan hat a gyerekek vizuális fejlődésére.

 

Milyen előnyei vannak még?

Az nem elegendő, ha a gyermek csupán tv-ben, vagy számítógépen nézi a meséket, ugyanis ekkor nem fejlődik ki a belső képalkotás, mivel a képeket ekkor készen kapja. A mese fejben történő lejátszása akkor alakul ki, ha rendszeresen olvasunk neki vagy, ha ő mondja fejből kedvenc történeteit. Ennek a folyamata ráadásul nyugtatóan hat, relaxál. Éppen ezért van az, hogy még az elalvás előtti pillanatokban, még a felpörgött gyerkőc is lenyugszik és álomba szenderül a mese hallatán. A történetekből a gyermek annyit képzel el, ami még nem félelmetes számára, tehát nyugodtan olvashatunk neki olyat, amit felnőtt fejjel kissé ijesztőnek találunk, mint például a napjainkban is közkedvelt klasszikus népmeséket, vagy a Grimm testvérek történeteit.

Mikor és mit olvassunk?

A csecsemők nem is a mese olvasást igénylik, ebben a korban, inkább a szülőkkel való közös könyvnézegetés a meghatározó, lehetőleg minél színesebb és tartalmasabb képekkel. Így hamar megismerkedhetnek az állatokkal, járművekkel és még sok minden mással. 2 éves körüli gyerekeknek ideális a Boribon sorozat, esetleg a Kis vakond kalandjai, tehát a rövid, ugyanakkor lényegre törő, bő mondanivalójú klasszikusok. Ebben a korban jellemző, hogy ugyanazt a mesét estéről-estére kérik, ez megnyugtatja őket. Óvodás korra már megérnek a bonyolultabb eseményeket tartalmazó mesékre, mint mondjuk a Hamupipőke vagy a Pinokkió, de tündérmesék is jöhetnek. 5-6 éveseknek már olvashatunk olyanokat, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy ki a jó, és ki a rossz. Innentől kezdve pedig a határ a csillagos ég.

Az említettek napjainkban is népszerű gyerekkönyvek, amelyek a legtöbb könyvesboltból beszerezhetőek, akár online is.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.