Az orosz teakultúra

Author: | Posted in Kultúra No comments

A világ legnagyobb területű országa Oroszország. Nagyon sok mindenről híres, óriási és fantasztikus a kultúrája, rengeteg, gyönyörű természeti szépséggel rendelkezik, csodálatos épületeknek ad otthont no és persze a világon egyedülálló gasztronómiával is rendelkezik. Fantasztikus ételekkel, bors levessel, piroggal, blinivel és a bélszín sztroganovval, valamint több ezerféle vodkával és jellegzetes pezsgőkkel, borokkal fogad mindenkit. De a tea fogyasztása is egyedülálló.

Az orosz tea

Oroszországba a tea a XVII. Században érkezett meg. Ekkor a Romanov dinasztia első uralkodója Mihály cár ismertette meg az országgal, majd Európa keleti térségével is. A teát a mongol kán ajándékozta az uralkodónak, majd ezt követően Kínán keresztül több, mint egy évig tartó utazás során jutott el ez a jellegzetes ital a térségbe. Rövid idő alatt megkedvelték az itt élők, és a rendkívül magas ára mellett is sokat fogyasztottak belőle. A tea íze jelentősen eltért az Angliában fogyasztott italokétól. És jellegzetes módon készítették el azt.

images

Hogyan készült az orosz tea?

Az oroszok a tea elkészítéséhez egy speciális főzőkészüléket a szamovárt használják. A hagyomány szerint az első szamovarokat egy tulai fegyver készítő mester gyártotta, rézből készültek és igazi szépségek voltak, jellegzetes alakjuk is volt. Vázára, tojásra, vagy hordóra hasonlítottak. Persze voltak gyönyörű szépen megmunkált porcelánból készült szamovárok is. Kezdetben fával, majd később faszénnel és petróleummal ma pedig már elektromos árammal működő szamovárok is vannak.

Milyen részekből áll a szamovár?

Az orosz szamovárok több jól elhatárolható részből állnak. A tűztér tetején található egy kis kémény a zárósapkával, e fölött van egy koronához hasonló teáskanna tartó. Ebben tartják a tea sűrítményt, amelyet egy fedő választ el a víztartálytól. A szamováron található még két fül, csap és biztonsági szelep.

Oroszországban ma az elektromos szamovárokat használják a tea főzésre. Indiai, vagy grúz fekete teát fogyasztanak, általában a főétkezéskehez. A teát, mézzel, vagy lekvárral ízesítve fogyasztják.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.