Prospektus készítés kisokos

Author: | Posted in Kereskedelem No comments

Amikor kézbe veszünk egy könyvet vagy egy prospektust, bele se gondolunk, hogy milyen bonyolult munkafolyamatokon ment keresztül és, hogy mennyi ember munkája van benne. Egy színvonalas kiadvány elkészítésében bizony nagy szerepe van a szerzőknek, lektoroknak, grafikusoknak és természetesen a nyomdai dolgozóknak is. A végeredményt meghatározza a feladatok optimális felosztása és a munkafolyamatok megfelelő koordinálása. Bejegyzésünkben most a prospektus készítés menetét szeretnénk bemutatni röviden.

prospektus készítés

Az ötleteléssel kezdődik minden…..

Az első és legfontosabb tisztában lenni azzal, hogy mi legyen a kiadványunk fő üzenete és ez kinek/ kiknek szóljon elsősorban. Számításba kell venni, hogy korcsoportonként teljesen más megoldások lesznek ideálisak, mind szövegkörnyezetben, mind vizuális megjelenésben.

A következő lépés a tartalom összeállítása. Azt, hogy mennyi idő alatt készülnek el a szövegek nagyban meghatározza a mennyiség, ha kevesebb szövegre van szükségünk nyilván hamarabb is kapjuk kézhez prospektusunkat. Mindenképp találjunk egy kiváló szövegírót, aki a legapróbb részletekre is odafigyel.

A szövegek befejezését követően kezdetét veszi a vizuális megvalósítás. Ez a legösszetettebb folyamat, általában nem is egy ember végzi. Valamennyivel olcsóbban jön ki, ha a megrendelő megelégszik egy sablonnal, de persze lehet teljesen egyedi kérése is, ez valamivel drágább. A grafikusok feladata ebben a fázisban, hogy kiválóan tördeljenek, igényesen használják a színeket, és szép grafikai elemekkel dobják fel az egészet, odafigyeljenek a minőségi képekre.

Ha összeállt a prospektus terve, ellenőrzik, hogy megfelelő formátumban, felbontásban van-e és, hogy megegyezik-e a nyomda feltételeivel.

Választhatunk digitális vagy ofszet nyomdai technológiát. Amennyiben terjedelmesebb példányszámra lesz szükségünk maradjunk az ofszet technológiánál. A digitális akkor a legalkalmasabb, ha rövid idő alatt szeretnénk megkapni a prospektusokat és a darabszám is elenyésző.

Előző bejegyzésünkben a szabadulószobákról írtunk!

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.