Milyen legyen a zár az új bejárati ajtóban?

Author: | Posted in Ingatlan, Otthon No comments

A bejárati ajtó biztonságosságát elsősorban az határozza meg, hogy milyen zárszerkezettel van ellátva. A legtöbb típusú zár feltörhető, ám nem mindegy, hogy milyen gyorsan lehet ezt megtenni és, hogy mekkora zajjal jár a művelet. A betörők a legkülönfélébb technikákkal képesek feltörni a zárakat és leginkább olyan lakást fognak kiszemelni, ahol gyengébb minőségű a zár, hiszen így nem lesz nehéz dolguk. Az pedig, hogy fa vagy műanyag ajtóról van-e szó, egyáltalán nem szempont számukra. Éppen ezért, ha új bejárati ajtót szeretnénk, alaposan fontoljuk meg, hogy milyen zárszerkezettel lesz felszerelve.

Ismerjük meg az ajtózárak típusait!

Csoportosításukat tekintve a kulcsok és zárszerkezetek ehetnek egy, illetve több ponton záródóak. Az egypontos esetében a záródás egy ponton történik, a többpontosnál, ahogy az a nevében is benne van ez több irányba történik. Az utóbbi nagyobb védelmet jelent a betörőkkel szemben, tehát a bejárati ajtóba inkább ilyet célszerű választani.

Biztonsági zárakból számtalan típusú beszerezhető, közös tulajdonságuk a több ponton záródás és az, hogy képesek kiegészítő rudazat mozgatására. Amennyiben egy ajtó vagy zár rendelkezik valamilyen MABISZ minősítéssel, akkor garantáltan biztonságinak nevezhető. Megkülönböztetünk 1-es, 2-es és 3-as jelölésű biztonsági kategóriát, amit a feltörés várható ideje határoz meg. Amennyiben értékeinket maximális biztonságban akarjuk tudni, javasolt ilyen besorolásúak közül választani.

A biztonsági zárszerkezetek ellenállóak a zárfúrással és a zárfésüléssel szemben úgy, hogy még a zárbetéten sem keletkezik sérülés.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.