Mit kell tudni a szünetmentes tápegységekről?

Author: | Posted in Informatika No comments

Egy hirtelen jött áramkimaradás rengetek kellemetlenséget okozhat, többek között akár adatvesztéssel is járhat. A számítógépen végzett munkát viszont biztonságban menthetjük szünetmentes tápegységek segítségével. Ezen kívül a fűtés keringetéséért felelős szivattyú is gond nélkül végezheti tovább a munkáját, ha áramkimaradás van.

Az adatok biztonsága fontos.

Nézzük hát, hogy mi is pontosan a szünetmentes tápegység?

A szünetmentes tápegységet UPS-nek is nevezik, a rövidítés az Uninterruptible Power Supply kifejezésből származik. A tápfeszültség ingadozás káros hatással lehet az elektromos berendezésekre nézve, éppen ezért fontos a készülékeket megfelelően védeni. Az adatokban nagy veszteséget okozhat egy váratlan áramkimaradás, még abban az esetben is, ha csak pár másodpercig tart, hiszen az adott munkafolyamatban nem biztos, hogy volt mentésünk. A hardver eszközeinkben is keletkezhetnek károk, amelyek komolyak is lehetnek. Egy áramkimaradás fennállásakor a szünetmentes tápegység pótolja a hiányzó áramot. Üzleti és otthoni célokra egyaránt alkalmazható a szünetmentes tápegység, amelyek hűtését passzív hűtőbordákkal vagy légkezelő ventilátorokkal oldják meg.

Miként működik a tápegység?

Az eszköz több darab akkumulátorból vagy inverterből is állhat és egy beépített töltőáramkör gondoskodik ezeknek a töltéséről. A töltés azonnal megszűnik, amikor eléri a teljes töltöttségi szintet. A készülék hidegindításra is képes, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hálózati áram felhasználása nélkül is át kell állnia az akkus üzemmódra. Az egységek többsége napjainkban szerencsére már képes erre. Minden olyan háztartásban jól jön egy tápegység, ahol van legalább egy számítógép, de abban az esetben is elengedhetetlen, ha valaki például otthonról végzi a munkáját, hiszen felel az elektronika megóvásáért. Az irodaházakból sem hiányozhat a szünetmentes tápegység, mivel itt több számítógép is jelentős veszélynek van kitéve.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.