Kék halál – nem működik a Windowsom

Author: | Posted in Informatika No comments

A kék halált, kék képernyőnek is nevezik, ami egy nagyon nem kívánatos hiba. Figyelmeztetés nélkül jelentkezik, és minden el nem mentett munka azonnal elvész. A kék halál adódhat a meghajtószoftver hibájából, de hardverrel kapcsolatos problémák is okozhatják. A kék halál kifejezés onnan ered, hogy a hiba bekövetkezésekor egy kék képernyő jelenik meg fehér szöveggel, amely leírja a hibát. A Windows XP kézikönyvei a jelenséget STOP hibának nevezik, ilyenkor a Windows valószínűleg elég komoly hibát észlel. Az egyetlen reakció, amit tehet ilyenkor a felhasználó, ha az operációs rendszert újraindítja, de sajnos ennek is meg van a maga hátulütője, hiszen a nem mentett munkák eltűnnek, ezen kívül a fájlrendszer integrálása is megtörhet. Az az információ, ami a kék képernyőn megjelenik, nem elegendő ahhoz, hogy megállapítsuk mi nem működik megfelelően, sokszor azok sem derítik ki a probléma forrását, akik hozzáférnek a forráskódokhoz, mivel a szöveg leginkább azt írja ki, hogy mely ponton történt az összeomlás, ami teljes mértékben különbözhet a hiba származásától. Jellemzően olyan gondot észlel ilyenkor a rendszer, amit újraindítás nélkül nem lehetséges helyreállítani.

Fontos a számítógépek rendszeres karbantartása.

A kék halál bekövetkezésekor jegyezzük fel a hibakódot és csak ezt követően végezzük el az újraindítást. A Windows megpróbálja ekkor kijavítani a problémát, általában ez sikerül és nincs is több dolgunk. Amennyiben továbbra is fennáll a hiba, nem árt visszagondolnunk, hogy mit csinálhattunk a kék halál megjelenése előtt, elképzelhető, hogy új programot telepítettünk, vagy illesztőprogramot frissítettünk, ugyanis ezek is kiválthatják a kék halált. Viszont, ha nem történik szoftvermódosítás és váratlanul bekövetkezik a kék halál, akkor minden bizonnyal hardverhiba húzódik a háttérben.

Hogyan csökkenthetjük a kék halál bekövetkezésének az esélyét?

Úgy csökkenthetjük legjobban a probléma kialakulását, ha gondoskodunk a számítástechnikai eszközök rendszeres karbantartásáról, de a frissítésekről sem szabad megfeledkezni. Ma már számos olyan vállalat létezik, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak és rendszeresen ellenőrzik a számítógépeket, például egy irodaházban, ahol az adatok még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A rendszergazda szolgáltatás tehát számos helyzetben jól jön, a legtöbb cégnek javasolt bizonyos időközönként igénybe venniük.

Link tipp

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.