Végre itt a bográcsszezon!

Végre itt a nyár, ami a bográcsozás és a kerti partik időszaka is egyben. Egy bográcsparti felejthetetlen élményt nyújt és garantáltan összehozza a társaságot, családtagokat. A bográcsban főtt ételek különlegesek és maga a főzés élménye is teljesen más. Bográcsban jellemzően azok a férfiak is szeretnek főzni, akik alapesetben nem.

A bográcsozás összehozza a társaságot.

 

A bogrács az egyik legrégebbinek mondható főzőedényünk, amelyet már sok ezer évvel ezelőtt is használtak a vándorló törzsek. Több elnevezése is ismert az edénynek, leginkább az alföldön hívják bográcsnak, Debrecenben vasfazéknak és a Dunántúlon üstnek. A bográcsok formára különbözőek lehetnek, ami közös bennük, hogy mindegyiknek van fogantyúja, hiszen ennek a segítségével akaszthatóak a tűz fölé vagy az állványra. A lapos fenekűeket még a tűzhelyre is gond nélkül fel lehet tenni.

Milyen bogrács típusokat különböztethetünk meg?

Lényegében két fajta bográcsot különböztethetünk meg. Van a gulyásfőző, ez a fenti részén szélesebb és van a halfőző, ami pedig alul válik nagyobbá. Az elnevezések természetesen nem azt jelentik, hogy kizárólag ez a kétféle étel készíthető el bennük, vagyis bármit megfőzhetünk. A gömbölyűbb típusúakban célszerű inkább a levesesebb ételeket elkészíteni, a lapos aljúakban pedig azokat, amelyeknek nem gond, ha egy kissé odapörkölődnek.

Bográcsot bármilyen nagy bevásárlóközpontból vagy barkácsboltból beszerezhetünk, de akár online is megrendelhetjük. Napjainkban már pár ezer forintért is vehetünk bográcsot, de nyilvánvaló, hogy a drágábbak jobb minőségűek. A rézbogrács megközelítőleg 12 ezer forint körül mozog.  Az edény méretét is vegyük figyelembe, amennyiben csak szűk családi körben fogjuk használni, úgy elegendő a kisebb, nagyobb társaság esetében ideálisabb a 13 literes.

Bármilyen magyaros fogás elkészíthető a bográcsban, legyen szó pörköltről, gulyásról, paprikás krumpliról, halászléről vagy mondjuk lecsóról. Arra viszont számítsunk, hogy a szabad tűzön készült ételek főzési ideje hosszabb.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.