Miért főzzünk cserépedényben?

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Manapság már rengeteg féle bevonatú edényben főzhetünk különféle ételeket, amelyek garantáltan megkönnyítik a háziasszonyok dolgát. A cseréptál sok háztartásban rendkívül közkedvelt, sűrűn kerül elő a vasárnapi ebéd elkészítéséhez, illetve akkor is, ha egy család vendégeket vár egy finom lakomára. Az edényt már évezredekkel ezelőtt feltalálták és alkalmazták, többek között a görögök, egyiptomiak és a rómaiak is egyaránt rendszeresen használták és nem csak kizárólag főzés céljából, hanem tároltak is benne. A 80-as években a pataki és a római tálnál is felkapottabb volt a cserépedény. A konyhafelszereléseket értékesítő boltokban mai napig megvásárolhatjuk az edényt és élvezhetjük a benne elkészített ételek mennyei ízvilágát.

Miért előnyös megoldás a cserépedény?

Az alapanyagokból, illetve a különféle összetevőkből származó vitaminforrásokat garantáltan megtartja a cserépedény. Az ételek nem lesznek zsírosak vagy csak csekély mértékben, tehát a fogyókúrázóknak is kiváló választásnak bizonyul. Sütni és főzni egyaránt lehet benne, szinte bármilyen ételt elkészíthetünk a segítségével.

Használhatjuk levesek, egytálételek, sültek, köretek, édességek elkészítésére, de még akár kenyérsütésre is. A húsok meglehetősen omlóssá válnak majd, nem kell attól tartanunk például, hogy egy öregebb marhahús rágós marad.

A cserépedény áztassuk egy fél órára vízbe, mielőtt használjuk, az első alkalommal érdemes ezt másfél órán keresztül megtennünk. A lényege a folyamatnak, hogy a cserép kellően megszívja magát, ezáltal kívül és belül is megindul a gőzképződés és minden tökéletesen megpuhul. A zárt belső tér pedig gondoskodik róla, hogy az aromák és a fűszerek tartsák meg magukat az adott ételben. A rés, ami a tálon megfigyelhető, azért szükséges, hogy ne alakuljon ki nyomás. Ha az edényből a nedvesség elpárolog, beindul a sütés folyamat, így készíthetünk ropogós, ugyanakkor omlós húsételeket.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.