Egy igazi kora őszi finomság!

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Megérkezett az ősz, kellemes a levegő, még kora este is világos van és ha végig sétálsz a piacon, akkor azt láthatod, hogy roskadoznak a polcok a gyönyörű szép és friss zöldségek és gyümölcsök alatt is. Még vásárolhatsz barackot, dinnyét, de már van szilva és szőlő is, úgyhogy nem is olyan könnyű eldönteni, hogy mit is vásárolj meg, miből is készíts valamilyen finomságot.  Adunk egy jó ötletet.

Készíts szilvás gombócot!

Most nagyjából 40 db gombóc elkészítéséhez adunk ötletet. Először is szerezd be a kedvenc őszi finomságod elkészítéséhez szükséges összes hozzávalót. Szükséged lesz 20 szem gyönyörű szép, nagy és egészséges szilvára, 1 kg krumplira, nagyjából 30 dkg lisztre, 1 tojásra, 5 evőkanál porcukorra, egy csipetnyi fahéjra, 10 dkg kristály cukorra, zsírra, és 15 dkg zsemlemorzsára és vízre is. Persze érdemes a gombócok elkészítése előtt a konyhafelszereléseket is előkészítened. Szükséged lesz néhány edényre, egy serpenyőre, tányérokra, késre, kanalakra gyúródeszkára és sodró fára is. Ha mindezzel megvagy, akkor elkezdhetsz dolgozni is.

őszi finomság- szilvás gombóc
Először is hámozd meg és aprítsd fel a krumplit, majd főzd jó puhára.  Miközben fő a krumpli, mosd meg a szilvákat, vágd félbe és szedd ki belőlük a magokat, majd a helyükre tegyél fahéjas porcukrot. Ha megfőtt a krumpli, akkor terítsd szét a gyúró deszkán és hagyd hűlni. Ha kihűlt, akkor add hozzá a lisztet és a tojást, majd alaposan dolgozd össze. Szedd két egyforma részre a tésztát, nyújtsd ki, vágd kockára, minden kocka közepébe tegyél egy gombócot, majd pedig csinálj belőle gömböket. Ezeket pedig főzd meg. Miközben főnek gombócaid, pirítsd meg a zsíron a zsemle morzsát, végül pedig forgasd meg benne azokat. Ha ezzel megvagy, akkor következhet a tálalás. Egyszerű lapos tányérra is teheted, a gombócokat, egy kiadós adaghoz 3 esetleg 4 db gombóc kell, tegyél mellé a pirított prézliből is, és ha szeretnéd, akkor egy kis szilva lekvárral ízesítsd a prézlit is.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.