A lemezmegmunkálás folyamatai

Author: | Posted in Elektronika, Vegyes No comments

A lemezmegmunkálás során különböző fém lapokból és elemekből készítenek a tervezőknek megfelelő formákat. A kiválasztott lemezmegmunkálás módszerének megválasztása függ a végleges alakzatoktól és a megmunkálandó anyagok ötvözetétől is. A teljesség igénye nélkül most felsoroljuk a legfontosabb módozatokat.

A lemezmegmunkálás módszerének kiválasztása függ a végleges alakzattól.

Lézervágás

A lézervágás során egy apró lézerpont segítségével darabolják a munkadarabokat. Ehhez nagy teljesítményre van szükség, amelyet egy fejlett optika biztosít. A tűpontos célzásnak és a technológiának köszönhetően sorjamentesen választódik le a felesleg, így relatív kevés utómunkát igényel a művelet.

Élhajlítás

Az élhajlítás során a fémlemezeket egy erre a célra kifejlesztett hajlítógéppel formálják úgy, hogy elérjék a megadott hajlítási szöget. A technológia gyors megmunkálást tesz lehetővé, így szériagyártásnál rövid idő alatt nagy mennyiségű produktumot lehet előállítani vele.

Felületkezelés

A felületkezelés során különböző bevonatokkal és egyéb kémiai kezelésekkel alakítják a munkadarabokat a megfelelő módon. Jellemzően porbevonattal látják el az elemeket, amelyek ellenállóképességet, különböző védelmet, vagy új képességet adnak nekik.

Fém stancolás

A fém stancolás, más néven lyukasztás egy rendkívül költséghatékony eljárás akkor, amikor a fém lemezekben különböző lyukakat kell készíteni. Ilyenkor egy nagy teljesítményű présgép egyszerűen kilöki az előírt lyuknak megfelelő felesleget a munkadarabból. Sorja ebben az esetben sem keletkezik.

Lakatos összeállítás

Ebben az esetben bonyolultabb és összetettebb megmunkálás történik, amikor a megrendelő tervei alapján a gyártócég a munkadarabokkal komplex műveleteket végez. A céltól függően ezek a munkafolyamatok történhetnek speciális gépekkel, vagy kézi megmunkálással egyaránt. Jellemzően egyedi igények kielégítésekor és összetettebb feladatok ellátásakor kerül előtérbe ez a megoldás.

 

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.