Leggyakrabban használt fegyverek a középkorban

Author: | Posted in Egyéb No comments

A műkincsgyűjtők körében meglehetősen felkapottak a középkori fegyverek, amelyek történelmi eseményekhez és személyekhez köthetőek. A gyönyörű, különleges középkori fegyvereket drágán árverezik el, ami nem véletlen, hiszen ezek a tárgyak nagyon értékesek. A középkorban több típusú fegyver is a katonák rendelkezésére állt, nézzük hát, hogy pontosan milyeneket is használtak.

A középkori fegyverek értékesek.

Számszeríj

A számszeríj egy hideglőfegyver, gyakorlatilag nyélre erősített íj, amely kifeszített állapotban tartható erőfeszítések nélkül. A könnyű használatnak köszönhetően, szinte bárki tudott vele lőni. A hadseregekben gyakran alkalmaztak gyalogos és lovas számszeríjászokat, akik jellemzően középtájt helyezkedtek el.

Csatabárd

A csatabárd szintén felkapott fegyver volt a középkorban, főleg a Germánoknál. A keleteurópai turánok csákányával ellentétben nyele hosszan lenyúló, pengéje nem hosszú és az éle sem keskeny. A csatabárd nyugatról származó fegyver, ami nálunk is népszerű volt. Állítólag Szent Lászlónak volt a kedvenc fegyvere a csatabárd, ugyanis a legtöbb képen ezzel a fegyverrel ábrázolják.

Kard

A kard szerepe művészi szempontból is kiemelkedő volt, sokszor tervezetten díszesen alakították ki a küllemét, illetve a tokját. A kard súlyra meglehetősen nehéz, ám ettől függetlenül a katonák zöme rendelkezett vele, viselhették az oldalukon vagy a hátukon. A buzogánynak a feje megegyezhet a nyél átmérőjével, de nagyobb is lehet, tehát többféle kialakítású létezik belőle. A tollas buzogány a legrégibb forma, ami 5-7 darab háromszög alakú kiágazással is el volt látva. A gerezdes buzogánynál a szárnyak szorosan egymás mellett helyezkednek el, a fejrész leginkább körteidomú. A láncos buzogánynál, ahogy az a nevében is benne, van rajta lánc, ez köti össze a fejet a nyéllel. A lovaskatonák hosszabb buzogányt használtak, mint a gyalogosok, másfél méter hosszú is lehetett a kétkezes buzogányok nyele.

Korhű középkori fegyvereket több helyen is vásárolhatunk, például Berbekucz Viktor medieval weapons webshopjában. Ezek a típusú fegyverek mutatósabbá tehetik otthonunkat is, díszei lehetnek például a falnak is.l

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.