Hogyan készítsünk házi tésztát a túrós tésztához?

Author: | Posted in Egyéb, Gasztronómia No comments

Tökéletes házi tészta kizárólag kiváló alapanyagokból állítható össze, a legjobb, ha falusi tojást és házi biolisztet szerzünk be hozzá. Az efféle szuper alapanyagokból mennyei tésztát készíthetünk, ami azon kívül, hogy kellően friss, még ízre is finomabb. A házilag gyúrt tészta rövid idő alatt, többnyire két perc alatt fő meg, és krémesen olvad rajta szét a túró. A mennyei házi tészta receptje egyszerű, de néhány részletre rendkívül fontos ügyelni. Az alap ajánlások alapján 10 deka liszthez javasolt egy tojást hozzáadni, értelemszerűen akkor 40 dekához tegyünk 4 darab tojást. Meglepő, de ezen a ponton nem nehéz elcsúszni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora méretű tojásokról van szó. Az ajánlások és háziasszonyok tapasztalata alapján az L méretű tojások a legideálisabbak, viszont a házi tojások nem egységesek, számos közepes méretű is megtalálható közöttük. Erre a problémára van egy egyszerű módszer, ami a legtöbb esetben bevált, ez annyiból áll, hogy verjünk fel egy ötödik tojást és, ha úgy érezzük gyúrás közben, hogy a tészta már nehezen veszi fel a lisztet, akkor fokozatosan adagoljunk belőle. Az az ideális, ha a tészta egy kissé hozzáragad a pulthoz, így képes a lehető legjobban felszedni a lisztet. Van, aki ilyenkor egy kevés vizet adagol a masszához, de a tojással finomabb és selymesebb végeredményt kapunk.

A tésztagéppel könnyű tésztát készíteni.

Hogyan történjen a gyúrás?

Az első lépés, hogy szórjuk ki a lisztet a munkafelületre, majd a halom közepébe készítsünk egy krátert. A következő lépés, hogy üssük bele a tojásokat és óvatosan nyomkodjuk szét, szép és lassú mozdulatokkal igyekezzünk belehúzni a száraz hozzávalókat. Azt tartsuk szem előtt, hogy időigényes a folyamat, mert el kell jussunk oda, hogy a tészta kemény legyen. A végeredménynek egy sima, gyurma jellegű állagnak kell lennie. A legvégén az egészet formáljuk gömb alakúvá, csomagoljuk be folpackba és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. A házi tésztakészítés napjainkban nem bonyolult, hiszen rendelkezésre állnak különféle tésztakészítő gépek is, egy kiváló tésztagép pedig nagyban megkönnyíti a folyamatot. A tésztakészítő gépek segítségével a tésztát több fokozaton lehetséges nyújtani, először érdemes a nagyobb fokozaton kezdeni. A felületet igyekezzünk mindig lisztezni, lehetőleg még a nyújtott felületet is. A tökéletesre nyújtott változatokat pizzavágóval könnyen felcikkezhetjük a kívánt alakzatra, túrós tészta tekintetében sokan előnyben részesítik a rombusz formát. Végül a tésztadarabokat is szórjuk meg liszttel, nehogy összetapadjanak.

Az utolsó lépés, hogy forró, lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát és, ahogy beletettük a forrásban lévő vízbe, kavarjuk is meg, hogy még véletlenül se tapadjanak össze. A friss tészta 2-3 perc alatt el is készül és már tehetjük is rá a krémes túrót.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.