Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Author: | Posted in Egészség No comments

Az endokrinológia olyan betegségekkel foglalkozik, amelyek a hormonokhoz kapcsolódnak. Tehát a belgyógyászatnak azon szakterülete, ahol elsősorban a belső elválasztású mirigyekkel, többek között a pajzsmiriggyel, agyalapi miriggyel, mellékvesével, petefészekkel, herékkel, illetve a hasnyálmiriggyel foglalkoznak. Az endokrinológus könnyen felismeri a hormonális jellegű problémákat és azok következményeit, majd felállítja a gyógymódot. Amennyiben a háziorvos hormonális betegségre gyanakszik, ad egy beutalót az endokrinológushoz, aki megerősíti, valamint pontosítja, felderíti, lényegében kivizsgálja a problémát, végül összeállítja a terápiás tervet. Az endokrinológus személyre szabottan tesz a kezelésre javaslatot az ultrahang, a vérvétel, a szcintigráfia, az MRI vagy a CT alapján, ráadásul a modern terápiás lehetőségekkel is tisztában van. A szakorvos jellemzően más terápiás megoldást is tud, ha az adott kezelés nem bizonyul hatékonynak.

Az endokrinológia hormonális megbetegedésekkel foglalkozik.

Az endokrinológus más szakorvosokkal is tartja a kapcsolatot egy betege kapcsán, konzultálhat nőgyógyásszal, urológussal, fül-orr-gégésszel, bőrgyógyásszal, dietetikussal, szemésszel és a háziorvossal is. A hormonális betegségekre utaló panaszok nagyon sok esetben általános jellegűnek tűnnek, tehát nehéz felismerni. Viszont, ha makacsul fennállnak és még rosszabbodnak is, célszerű kikérni orvos véleményét.

Milyen tünetei lehetnek az endokrin jellegű megbetegedéseknek?

A kimerültség, fáradság érzet gyakori tünet, még 8-10 óra alvás után is jelentkezik az érintetteknél. Előfordulhat éjjeli álmatlanság, nem indokolt hízás vagy fogyás, hangulatingadozás, székrekedés, hajhullás, menstruációs zavar, a hölgyeknél fokozódhat a szőrnövekedés, hirtelen megnőhet a szomjúság érzet, gyermekeknél pedig gyanús lehet a túl lassú vagy a túl gyors növekedés.

Az endokrinológus célja, hogy helyreállítsa a szervezet megbillent egyensúlyát, ehhez pedig optimálissá kell tennie a belső elválasztású mirigyek működését. A szakorvos először kikérdezi a beteget, majd jellemzően részletes laborvizsgálatot rendel el a hormonokkal kapcsolatosan, de ultrahang vizsgálatot is szokott kérni. Az eredmények függvényében dönti el, hogy lesznek-e még további vizsgálatok. Megeshet, hogy több hetet vagy akár hónapokat is várnunk kell az első szabad időpontra, hogy bejussunk, de az idő sokat számít, tehát ebben az esetben célszerű magánúton eljárni. Kiemelt színvonalú például az endokrinológia magánrendelés a BMC-ben, ahol kimagasló figyelmet fordítanak a betegekre és az időpontra sem kell sokat várnunk, tehát érdemes a kórházat felkeresni.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.