A fekete tea és a zöld tea néhány jellegzetessége!

Author: | Posted in Egészség No comments

A teát szinte mindenki szereti! Rengeteg típusa van és a világ számos pontján, egyedi több évszázados hagyományok alapján készítik el. Kína, Mongólia, Anglia és Oroszország is híres a teakultúrájáról.
Most két jellegzetes teáról a zöld és a fekete teáról írunk.

Fekete tea, zöld tea közötti hasonlóságok…

A zöld teát és a fekete teát ugyanabból a növényből készítik. A két teaféleség között markáns különbségek például szín, ízvilág, és az emberi szervezetre gyakorolt hatások területén- a gyártás során alakulnak ki.

Néhány lényeges különbség a fekete és a zöld tea között..

Kezdjük az elkészítéssel. A zöld tea kizárólag akkor tudja kifejteni az emberi szervezetre gyakorolt jótékony élettani hatásokat, ha a teafű 80 °C-os vízben öt percig áll.
A fekete tea csak akkor lesz tökéletes, ha forrásban lévő vízben 3-5 percig áll.

Az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásokban is jelentős különbségek figyelhetőek meg a zöld és a fekete tea között. A fekete teának csupán élénkítő hatása ismert. Ellenben a zöld tea számos, akár súlyos szövődményekkel együtt járó betegségek megelőzésében is segíthet. Kiváló eredmények érhetőek el a gyomor, a máj és a vese kezelésében. De a rák és az érelmeszesedés kialakulása is megelőzhető a zöld teával.

A fekete és a zöld tea hatóanyagai

Antioxidáns-, ásványi anyag- és vitamin tartalomban is nagy a különbség. A fekete teában szinte egyáltalán nem található meg semmi ezekből a hatóanyagokból, míg a zöld tea nagy mennyiségben tartalmazza ezeket az összetevőket is.

A koffein…

A koffein mindkét teában megtalálható. A fekete tea nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint, mint a zöld tea. Így akár a kávé is helyettesíthető vele. Az adagolásra azonban muszáj figyelni, hiszen a fekete tea jóval erősebb hatásokat válthat ki, mint a kávé.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.