Mi az a fékfolyadék és miben van fontos szerepe?

Author: | Posted in Autó-motor No comments

A járművek biztonságos működése érdekében fontos, hogy a dolgok megfelelően működjenek, az egyik legfontosabbnak mondható a fékrendszer. A fékrendszernek gondoskodnia kell arról, hogy a jármű a lehető leghamarabb és legbiztonságosabban meg tudjon állni, ha ez indokolttá válik. Ebben nagy szerepet játszik a fékfolyadék, amely a fékrendszer egyik kulcsfontosságú összetevője.

A fékfolyadékok rendszeres cseréje fontos feladat.

Mi a fékfolyadék és mi a feladata?

A fékfolyadék egy olyan anyag, amely hidraulikus nyomást továbbít a fékrendszerben. Amikor a fékpedált megnyomjuk, a fékfolyadék nyomást hoz létre, ami aktiválja a féknyergeket és a fékbetéteket, ezáltal lelassítja és megállítja a járművet. A fékfolyadék további feladatai közé tartozik a rendszer hőszigetelése és a korrózió elleni védelem. Mivel a fékezés során jelentős hő keletkezik, a fékfolyadéknak hőállónak kell lennie, hogy ne váljon gőzzé, ami csökkentené a fékhatást. Továbbá, a fékfolyadéknak a korrozív hatású anyagokat is el kell távolítania a fékrendszerből, hogy megakadályozza az alkatrészek károsodását.

Miért fontos a rendszeres fékfolyadék-csere?

A fékfolyadék az idővel elveszti hatékonyságát és hajlamos a nedvesség felvételére, ami csökkenti a forráspontját és így a fékhatást. Ezen kívül a fékfolyadék a korrózió elleni védelmi tulajdonságait is elveszítheti, amely komoly károkat okozhat a fékrendszerben. Ezért is fontos a fékfolyadék rendszeres cseréje, jellemzően 2 évente érdemes elvégezni a cserét vagy a gyártó által javasolt időközönként.

Mire figyeljünk fékfolyadék vásárlásánál?

Amikor fékfolyadékot vásárolunk, több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Először is ellenőrizzük, hogy a fékfolyadék megfelel-e a gyártó előírásainak. Az erre vonatkozó információt megtaláljuk a jármű szervizkönyvében. Másodszor, fontos, hogy ellenőrizzük a fékfolyadék DOT (Department of Transportation) besorolását. A DOT besorolás meghatározza a fékfolyadék forráspontját és egyéb tulajdonságait. A leggyakoribb típusok a DOT 3, DOT 4 és DOT 5, illetve a DOT 5.1, mindegyiknek eltérő a forráspontja és a kezelhetősége. A DOT 3 és DOT 4 főként az idősebb, hagyományosabb járművekbe ideális, míg a DOT 5, ami szilikon alapú, ezért magasabb a forráspontja, de nem kompatibilis a többi típussal. A DOT 5.1 ugyanolyan forrásponttal rendelkezik, mint a DOT 5, viszont kompatibilis a DOT 3 és DOT 4 típusokkal. Harmadszor, válasszunk megbízható márkát, akik minőségi termékeket kínálnak és ne spóroljunk a fékfolyadékon, hiszen ez a biztonságunkat szolgálja.

Rendkívül ügyeljünk arra is, hogy a fékfolyadékot szakszerűen cseréljük ki, a legjobb, ha szakemberre bízzuk a feladatot, mivel a művelet összetett.  Amennyiben mégis mi magunk végezzük el a cserét, mindenképpen a megfelelő védőfelszerelést és eszközöket használjuk, valamint a szükséges óvintézkedéseket tegyük meg.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.