Egy kellemes novemberi program…

Author: | Posted in Vendéglátás No comments

Nemsokára elérkezik november és persze ebben a hónapban is ugyanolyan fontos a kikapcsolódás és a feltöltődés, de a hideg időjárás és a rövid nappalok miatt bizony nem maradhatunk a természetben, a szabad levegőn. De semmi baj nincs ezzel, hiszen ebben a hónapban is számos feltöltődési lehetőség közül válogathatunk. Ilyenkor is várnak bennünket a különböző gasztronómiai élmények. Novemberben egy tradicionális lakomán a Márton napi libalakomán is részt vehetünk.
index
Márton napi liba lakomának nagyon régi hagyománya van. Minden év novemberében megrendezték. Erre az időpontra már befejeződött a az összes mezőgazdasági munka és már elkészült az új bor is, és a munka díjként az uraságok egy-egy libát is adtak a jobbágyoknak. Ezeket a libákat ilyenkor fogyasztották el. Vallási szempontból is jelentős szerepe volt az ünnepnek, hiszen a Karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtt tartották.

A Márton napi liba lakoma azonban ma is nagyon népszerű.  A fővárosban és a kisebb vidéki településeken is részt vehetünk számos olyan rendezvényen, ahol a libából készült finomságokkal és finom borokkal fogadják az érdeklődőket. Novemberben több hétvégén szerveznek ilyen rendezvényeket, tehát akár több helyen is megkóstolhatod a libakülönlegességeket. De számos olyan éttermet, vagy wellness hotelt találhatsz, ahol erre a napra különleges libalakomával várnak.

Milyen libaételeket fogyaszthatsz el ezeken a rendezvényeken?

A libából nagyon sokféle finomságot készítenek a szakácsok. A legkedveltebb talán a mája. Rendkívül hatalmas, ízletes és omlós. amelyet a liba nyakáról lehúzott bőrbe töltve is fogyaszthatunk. Ez egy igazi ételkülönlegesség. A liba húsából készülhet nagyon finom leves, de általában jól átsülve párolt káposztával együtt tálalva ajánlják. De nagyon népszerű a frissen sült liba tepertő és a belőle készült pogácsa is. De ha szeretnéd, akkor otthon is készíthetsz libából finomságokat.
images
Egyszerű libamell recept…

Egy libamellre, sóra, borsra, liba zsírra és vízre lesz szükséged. Először is alaposan mosd meg a liba melleket, majd vagdosd be a bőrét, fűszerezd, és forró olajon pirítsd át a mell mindkét oldalát. Ezek után önts egy kis vizet a serpenyőbe és fedő alatt párold amíg a hús megpuhul. A liba melle vastag, ezért olyan másfél két órára lesz szükség a pároláshoz.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.