Miért fontos az iparban a jelöléstechnika?

Author: | Posted in Szolgáltatás, Vegyes No comments

Napjainkban a gyártástechnika jelentős fejlődésen megy keresztül és egyre nagyobb szerepe van a jelöléseknek. Ez nem véletlen, hiszen a termékek így azonosíthatóak be a legjobban, de fontos információkat is beszerezhetünk ennek köszönhetően. A modern technikáknak ezen kívül még számtalan előnye ismert.

A jelöléstechnika segíti a termékek azonosítását.

Miért szükséges például az alkatrészeket is jelöléssel ellátni?

Már az ipari forradalom ideje alatt is volt szerepe a jelöléseknek, bizonyos alkatrészeket már ekkor megjelöltek valamilyen módon. Ezt megtehették többféleképpen is, például karakterbeütéssel, besajtolással vagy savas maratással. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően, a műszerekkel, járművekkel, illetve szerszámokkal kapcsolatos igények az elmúlt években nagy mértékben megnőttek, a készülékek ma már képesek kielégíteni ezeket. Ma már a tervezett formátumba elegendő csupán beírni a kívánt sablont, formátumot, számokat, logókat vagy a nyomtatandó betűket. Az egy- és kétdimenziós kódokat műszeres olvasással lehetséges digitalizálni, ezáltal már lényegesen könnyebb az archiválásuk, továbbításuk, valamint feldolgozásuk.

Milyen cégeknek bizonyulhat hasznosnak a szolgáltatás?

A sorozatgyártást végző cégeknek abszolút hasznos az ipari jelöléstechnika, egészen pontosan a gyártott termékek jelölése. Ugyanis sokkal átláthatóbbá válik a termelés, ez a későbbiekben meghatározza a felelősség kérdését, ennek köszönhetően növekszik a teljesítmény és javul a minőség is. Ugyanazon alkatrészekre jellemzően azonos kód vagy jelölés kerül, de adódhatnak helyzetek, amikor szükséges őket megkülönböztetni, például elképzelhető, hogy más a gyártási idő, illetve a sorszám. A fém, műanyag és egyéb kemény felületek jelölésére többféle technológia is a rendelkezésre áll. A tintasugaras feliratozókkal könnyen és kis költségekkel végezhető el a jelölés, de a címkézésről is hasonló szempontok mondhatóak el, ma már rendelkezésre állnak lézerrel nyomtatott adatcímkék is.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.