Miért építtessen finn szaunát a lakásba?

Author: | Posted in Otthon No comments

A fürdőzés kultúrájának több évezredre visszatekintő hagyománya van. Már az ókorban felfigyeltek a forró víz valamint a gőz jótékony élettani hatásaira. Ekkor a Római Birodalom területén, Észak Európában, valamint Közép Amerikában, az inkák és az aztékok földjén is egyedi fürdőzési szokások alakultak ki. Ezeknek a tradícióknak egy részét skandináv országban ma is őrzik. Ha érdeklődik a finnek szaunázási kultúrája iránt, vagy szeretné Magyarországon ilyen finn szaunában feltöltődni, akkor olvassa tovább a bejegyzésünket.

finn-szauna

Milyenek voltak az első finn szaunák?

Az első kabinok valószínűleg folyó- vagy tó partjára felállított gödörfürdők: egyszerű földbe ásott, tetővel fedett mélyedések voltak. A vermek egyik részébe tüzet gyújtottak a másik területére vizet engedtek és fürdésre használták. Ezeket a helyiségeket az évszázadok során folyamatosan átalakították. Komoly előrelépést jelentett a kémény felépítése, amelynek segítségével füstmentessé és tisztává vált a szauna, ezért a fürdés, izzasztókúrák mellett már gyógyításra is használható volt. Az első professzionális kialakítású gőzkamrákat XX. században építették. Ezek a modern kamrák alkalmasak voltak szülés levezetésére. Kezdetben a nyaralókba, majd később számos lakásba is raktak valamilyen kabint.

Milyen különlegességet jelent a finn lakosságnak a szauna?

Az itt élő emberek életében nagyon komoly szerepet tölt be a hőkamra. Szinte minden otthonhoz tartozik egy gőzfürdő, amelyet a feltöltődés, valamint a szervezet megtisztulása mellett kapcsolatok ápolására is használnak. A családok ebben a helyiségben gyűlnek össze és beszélik meg a mindennapos dolgaikat.

Néhány gondolat a finn szaunák magyarországi sajátosságairól…

Ezeket a rendkívül nagy hagyományra visszatekintő finn szaunákat hazánkban számos fürdőben, wellness központban valamint egészségügyi centrumban lehet kipróbálni. Amennyiben annyira jól érzik magukat az ilyen forró kis szobákban, hogy minden nap szeretnének egy kis időt bennük eltölteni, akkor célszerű az otthonukban kialakíttatni egy izzasztókamrát. A helyiség kivitelezését érdemes a Finn Wellness Kft.-re bízniuk. Ez a cég komfortosan használható, egyedi stílusú szaunákat épít családi házakba, lakásokba valamint luxusingatlanokba. A szakértők minden lehetőségről személyes konzultáció során, ingyenesen tájékoztatják az érdeklődőket: így biztosan megtalálják az ingatlanok adottságainak valamint a tulajdonosok vágyainak legjobban megfelelő hőkamrát.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.