A Zsolnay története…

Author: | Posted in Kultúra No comments

Magyarország számos egyediséggel büszkélkedhet. A legismertebb büszkeségeinket a Hungarikumok megnevezéssel illeték. A magyarság egyediségét megjelenítő értékek között rengeteg jellegzetesség található meg. Szegedi paprika, makói hagyma, mohácsi busójárás, Ilcsi szépítő füvek, Hollókő ófalu, a Tokaji történelmi borvidék, vagy a Zsolnay porelán és kerámia… Most csak néhány olyan példát soroltunk fel, amelyből láthatjuk, hogy mennyi életterületen őrizzük a magyarság egyedülálló tradícióit. Ezek a művek utánozhatatlanok és a világ számos pontján ismertek és elismertek. Ebben a bejegyzésünkben a Zsolnay porcelánról és kerámiáról írunk.

index

A méltán híres Zsolnay…

A világhírű manufaktúrát 1852-ben alapította Zsolnay Miklós. Kezdetben kéménycserép gyártással foglalkoztak, majd később Zsolnay Vilmos vezetése alatt tett szert először világhírnévre. Ő fejlesztette ki és használta az eozint.
Persze az elmúlt században a történelemben bekövetkező változások erőteljes hatást gyakoroltak a manufaktúra életére is. Az első világháború ideje alatt elektromos szigetelőket gyártottak, majd a 20 évek elején a kor legnagyobb technológiai kihívásával is szembe kellett néznie a cégnek. Ekkor hódított tért a villamos energia használat, amely minden iparágban éreztette a hatását. A gyártás bővült, hiszen a cég ismét elkezdett étkezési porcelán termékeket készíteni. Azonban a gazdasági világválság és a második világháború ismét óriási csapást mért a Zsolnay családra, ezt követően pedig az államosítás befolyásolta a cég életét. A szocialista államberendezkedés során ismét átalakult a termelés. Folytatódott az edények gyártása valamint újra indult az épület kerámia gyártás is. A cég életében a történelmi fordulat hozta el az eddig az utolsó, nagy mértékű változást. Ez pedig a privatizáció volt. A privatizációnak köszönhetően visszanyerte az alapítását követően kialakult világhírnevet is. Ma is az alapítóhoz méltóan egyedülállóan gyönyörű porcelánokat gyártanak, illetve aktívan közreműködnek a város életében.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.