A legsötétebb óra…

Author: | Posted in Kultúra No comments

A világtörténelem alakulását számos rendkívüli képességekkel megáldott vezető alakította. Egyik ilyen a XX. század eseményeinek alakulásában rendkívül lényeges, mondhatjuk azt is, hogy döntő szerepet játszott Sir Winston Churchill. Nagyságát rengeteg dokumentum film támasztja alá, de számos sikeres mozifilm is feldolgozta életének egy- egy jelentős pillanatát. A legutóbbi nagy sikerű Churchill- film A legsötétebb óra.

Miért nézd meg te is ezt a filmet?

Ha érdekel a történelem, tiszteled Churchillt, vagy rajongsz a háborús filmekért, akkor mindenképpen nézd meg A legsötétebb órát. Ez a film ugyanis a brit háborús kabinet megalakulásáról, Churchill első alkalommal történő miniszter elnökké választásáról és néhány olyan eseményről szól, amelyek akkor történtek, amikor Nagy Britannia egyedül állt szemben az egész Európát uraló náci Németországgal. A film ezen kívül tartogat néhány meglepetést is. Láthatjuk Churchill egyedi szokásainak jelképeit, a szivart, a séta pálcát az alkoholt, de megmutatja a zseniális vezető egy- egy eddig rejtve maradt emberi tulajdonságát is.

A történelmi események és az emberiesség, hazafiasság mellett a film művészi értéke is óriási. A főszereplő korábban számos szerepben fantasztikus teljesítményt nyújtó Gary Oldman, akinek minden mozdulata tökéletes, és elnyerte az Oscar- díj jelölést is.

De a rendező Joe Wright is tökéletesen ábrázolt minden részletet a 125 perces filmben. A fények, a kosztümök segítségével könnyen megismerhetjük a kor sajátosságait, átérezhetjük az akkor uralkodó hangulatot is.

A legsötétebb óra művészi értékét rendkívüli módon emelik Winston Churchill rendkívül igényes, irodalmi értékkel is rendelkező beszédei, melyekért a háború után Nobel díjat is kapott. Élethűen tudatja velünk Gery Oldman, Winston Churchill, a világtörténelem számára legjelentősebb hangvételű beszédeit.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.