A konténeres szállítmányozás során milyen méretű konténereket alkalmazhatnak?

Author: | Posted in Kereskedelem No comments

A globális kereskedelem és a modern logisztika alapja a konténeres szállítmányozás, ami népszerű nagy hatékonyságáról és rugalmasságáról, gyakorlatilag lehetővé teszi a különböző áruk gyors és biztonságos szállítását a világ minden tájára. A konténeres szállítás előnyei közül az egyik legfontosabb a gazdaságosság, a standardizált méreteknek köszönhetően a konténerek rakodása nem bonyolult és a szállításuk is történhet különböző közlekedési módokkal, például hajóval, vonattal vagy teherautóval. A konténerekben kisebb az esélye annak, hogy kár keletkezik az áruban, így biztonság tekintetében is kiváló, ugyanis a zárt konténerek védelmet biztosítanak az időjárási viszontagságok, valamint a lopás és a rongálás ellen. Ezen kívül a konténerekben szállított áruk nem valószínű, hogy szennyezik a környezetet, mivel a konténerek megakadályozzák a veszélyes anyagok szivárgását.

A konténeres szállítmányozás tehát nagy fokú rugalmasságot nyújt. A különböző méretű és típusú konténerek lehetővé teszik a különféle termékek, például szilárd, folyékony, hűtött vagy veszélyes áruk szállítását.

A konténeres szállítás biztonságos.

Milyen méretű konténerek léteznek?

A konténer méretei a szállítandó áru mennyiségétől és típusától függnek. A leggyakrabban használt konténerek a 20 láb hosszú (TEU) és a 40 láb hosszú (FEU) konténerek, amelyek standard méretek a nemzetközi szállítmányozásban.

A 20 láb hosszú konténer (6,1 méter hosszú, 2,44 méter széles és 2,59 méter magas) a leggyakrabban használt méret, amely tökéletes a kisebb mennyiségű áru szállítására. A 40 láb hosszú konténer (12,2 méter hosszú, 2,44 méter széles és 2,59 méter magas) ideális nagyobb mennyiségű áru szállítására. Léteznek nyitott konténerek is, ezek olyan tárgyak számára a legjobbak, amelyek annyira nehezek, hogy csak daruval lehetséges a mozgatásuk, az efféle konténerek tetejét ponyvával takarják le a logisztikázás során.

Ezen kívül léteznek speciális konténerek is, például a hűtőkonténerek, amelyek hőszigeteléssel és hűtőberendezéssel rendelkeznek a hőérzékeny áruk, mint például az élelmiszerek és gyógyszerek szállítására. Magasabb falú (High Cube) konténereket is alkalmazhatnak, amelyek bizonyos típusú bútorok szállításánál jöhetnek jól.

A konténeres szállítási folyamat több lépésből áll, először is, a szállítandó árukat a konténerekbe töltik, a folyamat általában a gyártó, a szállító vagy a logisztikai szolgáltató raktárában történik. A konténerek a szállítás alatt zárva maradnak, ami biztosítja az áruk biztonságát.

A rakodás után a konténereket teherautóval, vonattal vagy hajóval szállítják a célállomásra. A konténerek szállítása során gyakran használnak úgynevezett intermodális szállítást, ami azt jelenti, hogy a konténereket különböző szállítási módokkal viszik a célállomásra. Például egy konténert először teherautóval szállítanak a kikötőbe, majd hajóra rakodják és a tengeren át szállítják, végül egy másik teherautó viszi el a végső címre. A kipakolást követően az üres konténereket általában visszaszállítják a kikötőbe, ahol újra fel lehet őket tölteni.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.