A hűtőházak szerepe az élelmiszeriparban

Author: | Posted in Kereskedelem No comments

A raktározás, raktárkezelés összetett és bonyolult munkafolyamat, nagy odafigyelést és szakértelmet igényel. Számos hűtőházat is létesítettek, amelyek a mélyhűtött áruk befogadását teszik lehetővé. A hűtőraktárak számára új helyzeteket teremtett a termelési kapacitások átrendeződése, a szakosodás, a koncentráció és a növekvő import is. A korai érésű gyümölcsök csupán átmeneti ideig kerülnek a hűtőtérbe, hiszen ezeknél a friss fogyasztás a lényeg. Az alma és a körte pedig hosszabb tárolási időt igényel.

Megkülönböztetünk Hőszigetelt, hűtés nélküli tárházakat, normál hűtőrendszerűeket és kontrollált légtérszabályozásúakat is.

A hűtőház tervezésénél meghatározó szempont az épület tájolása. A hosszú távon megvalósítható elképzeléseket is figyelembe kell venni, hogy például egy bővítés során ne legyen szükség bontásra, átépítésre, ugyanis ezek jelentős költségeket vonnak maguk után. Kisebb hűtőházakra az egymás mellé telepített kamrasor a jellemző, nagyobb hűtőtárolók esetében pedig a kamrasort úgy célszerű tervezni, hogy targoncaút is legyen az épületben. Lényeges, hogy a kamratest megfelelő kapcsolódási rendszerrel legyen ellátva, elengedhetetlen a jó záróképesség, ehhez szakszerű építési munkálatokra van szükség, a sarokpontokat szintén helyesen kell kialakítani, csatlakozásokat utólag tömíteni, és beépíteni az esztétikus lezáró elemeket.

Ejtsünk szót a hűtőházak ajtajáról…

Az ajtóknak kiemelt szerepük van, a nyílóajtók helyett egyre több vállalkozás dönt a jól kezelhető tolókapuk mellett, ezáltal javul a hely kihasználtsága, és biztosítva van az ideális záródás.

A kamrák padozatának könnyen tisztíthatónak kell lennie, továbbá repedésmentesnek és pormentesnek, ezért kiváló választásnak bizonyulnak a kéregerősített, csiszolt, műgyanta bevonatú padozatok. A magassági méretek sem mindegy, hogy miként alakulnak, a betárolt ládák felett maradjon minimum 500-600 mm, hogy a léghűtők ventillátorainak szabad kifúvása biztosított legyen.

A programozható hűtési berendezések rendszeres ellenőrzést és odafigyelést igényelnek, sajnos bármikor becsúszhat egy aprócska hiba, ami által rengeteg tárolt élelmiszer tönkre mehet, ez pedig nagy veszteséget jelent.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.