Mik is pontosan az okos otthonok?

Author: | Posted in Ingatlan, Otthon No comments

Az okos otthonok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hazángkan is számos háztartás dönt úgy, hogy ingatlanjaikat automatizált szisztémára építik fel. Rengeteg megoldás közül választhatnak az érdeklődők, éppen ezért a különféle rendszereknek célszerű alaposan utána néznünk, továbbá figyelembe kell vennünk a bővíthetőséget és a kompatibilitást. Statisztikai adatok alapján Amerikában már 2016-ban az otthonok 50%-ban volt valamilyen otthonautomatika, illetve Németországban is meghaladta a 40%-ot.

Az okos otthonok megteremtik a maximális biztonságot.

Az okos otthon olyan automatizált rendszert jelent, amelyben az elektromos eszközök igazodnak szokásainkhoz és ennek megfelelően működnek, így nagyban szolgálják kényelmünket, ezzel megkönnyítve a mindennapokat. Tehát az elektromos eszközök működését automatizálhatjuk, szabályozhatjuk, távolról ellenőrizhetünk dolgokat és vezérelhetjük is. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egy idő után elvárás lesz a társadalom számára, hogy az egyes eszközök egy gombnyomásra vagy hangparancsra működésbe lépjenek.

Mi az okos otthonok fő célja?

A fő cél egy okos otthon tekintetében a biztonság, kényelem megteremtése és a költségek, kiadások csökkentése. Rengeteg felhasználási lehetőség közül van módunk választani, tehát mondhatni nincs két egyforma okos otthon, éppen ezért a telepítés előtt a szakemberek a lakók igényeit térképezik fel, ez általában személyes konzultáció keretein belül történik.

Az okos otthonok a világ bármely részéről irányíthatóak, csupán egy okostelefonra vagy tabletre van szükségünk, így egy nyaralás alkalmával is könnyen ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e. Télen pedig nem kell többé hideg lakásba érkeznünk, akár már a megérkezést megelőző napon távolról beizzíthatjuk a fűtést.

Az okos otthon rendszerek azonnal értesítik a felhasználót, ha tűzveszélyt, gázszivárgást vagy csőtörést érzékelnek, ezáltal a nagyobb károk elkerülhetőek. Akkor is kapunk értesítést, ha illetéktelenek szeretnének bejutni a házba, közben a biztonsági kamera képeit is láthatjuk.

Figyelemmel követhetjük az elektromos eszközeink fogyasztását is, ezt a rendszerekbe beépített energiagazdálkodási funkciók teszik lehetővé.

A jövőben egyre csak bővülnek majd az épületautomatizálásra megoldások, így bőven lesz miből választanunk, ha okos otthont szeretnénk.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.