Miért fontos a megfelelő adatkezelés?

Author: | Posted in Informatika No comments

Egy vállalkozás életében az adatok jelentős értéket képviselnek. Az ideális adatkezelés hiányában ezek az információk könnyen megsérülhetnek, el is veszhetnek, de még illetéktelenek is könnyen hozzájuk férhetnek.

Az adatok védelme és tárolása fontos a vállalkozások életében

Az adatkezelés szabályokhoz van kötve, amelyeket maradéktalanul be kell tartani a folyamatok során, így elkerülhető az adatvesztés és az egyéb károk keletkezése. Egy vállalkozás napi szintű teendőit, valamint a stratégiával kapcsolatos teendők alapját szintén az adatok határozzák meg. Az adatkezelés magába foglalja, hogy az adatok biztonságban legyenek, a szabályoknak megfelelően kerüljenek kezelésre és tárolásra. Az is fontos, hogy gyorsan és könnyedén hozzájuk lehessen férni. Az adatlopás, szándékos rongálás minden vállalkozásra nézve fenyegető hatással van.

Az adatkezelés folyamata…

Az első lépés mindig az adatok begyűjtését jelenti. Ezt követően az érintetteket kell pontosan tájékoztatni az adatgyűjtés menetéről, valamint arról, hogy az adott adatok milyen célt szolgálnak. Ezután következik az adatok tárolásának alapos megszervezése, ami kiterjed a fizikai és az elektronikus tárolásra, védelemre egyaránt. Úgy szükséges az egészet kialakítani, hogy egy információt a lehető leggyorsabban visszakereshessünk. Az adatkezelés kiterjed egészen a megsemmisítésig, tehát arra célszerű összpontosítani, hogy az adatok ne halmozódjanak fel Egy cég ebbe a hibába sokszor beleesik, és olyan információk is még a birtokukban vannak, amelyek már nem kellenek. Ilyenkor a megsemmisítést is szakszerűen fontos véghez vinni. Végül biztosítsuk, hogy az adatok további felhasználása ne legyen lehetséges, így válnak védetté az illetéktelenekkel szemben.

Vannak cégek, akik kifejezetten adatok kezelésével foglalkoznak, ahol személyre szabott megoldásokra is lehetőség van, célszerű rájuk bízni a feladatot, hogy biztosra menjünk.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.