Savanyúság házilag

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Az otthon, családunk és barátaink körében eltöltött idő kellemessé tételéhez bizony hozzá tartoznak a finomságok is. A hosszú téli estéken talán ti is több alkalommal szerveztek olyan programokat és ünnepségeket, ahol finomabbnál, finomabb ételeket esztek. Ha a  meleg ételek mellé szívesen fogyasztotok valamilyen házi savanyúságot is, akkor most van itt az ideje az elkészítésnek .

Milyen is az igazi savanyú uborka?

Az igazi savanyú uborka nem csak finom, hanem gyönyörű szép zöld színű, és roppanós is. Ahhoz azonban, hogy mindig ilyen legyen , számos dolgot kell tenned. Először is alaposan meg kell tisztítanod a zöldséget, ugyanis rengeteg föld ragad minden darabra. A legjobb, ha ehhez egy mosogató szivacsot is használsz. Ha alaposan átdörzsölted az uborkákat, akkor még áztasd le néhány alkalommal hideg vízbe, így biztosan tiszta marad. Ahhoz, hogy gyönyörű sötét zöld legyen a színe hónapok múlva is ahhoz borkénre vagy szódabikarbónára lesz szükséged. A tároláshoz pedig használhatsz befőttes üvegeket, vagy akár műanyag vödröket is.
Most, hogy már tudod, hogy hogyan marad a télen is ropogós és sötét zöld az uborkád, gondolj a finom ízekre is. Ehhez szükség lesz egy jól fűszerezett tartósító lére.

Savanyúság házilag - uborka

Hogyan készítsd el a savanyú uborkához a fűszeres levet?

Egy igazán egyszerű hideg receptet ajánlok neked. A mennyiség egy öt literes üveg savanyú uborkához lesz elég. Először is szükséged lesz két liter hideg csapvízre, 3dl 20%-os ecetre, 7 evőkanál kristály cukorra, 4 evőkanál sóra, 1 szegfűborsra, 7 egész fekete borsra, néhány mustármagra és korianderre, 1 teáskanál nátrium benzoátra, borkén porra és szóda bikarbónára. Ha ezzel elkészültél, akkor keverd össze és hagyd állni, amíg a fűszerek a vízben olvadnak, foglalkozhatsz az uborkával is. Tegyél az üveged aljára pár szál kaprot, ezután szorosan állítsd egymás mellé az uborkákat, majd egy babérlevelet tegyél az uborka tetejére végül öntsd rá a hideg fűszeres levet és hagyd így állni két napig csupán egy papírlappal fedd le.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.