Néhány ismert olasz sajt!

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Olaszország a divat, az opera hazája. Egyedi látványosságokban gazdag, csodálatos tájakból áll, és a gasztronómiája is egyedülálló. A fantasztikus ételek egyik alapanyaga a sajt. Olaszország egész területén az Alpoktól Szicíliáig rengeteg egyedi ízű sajtkülönlegességet gyártanak. Tehén,- bivaly,- kecske,- és juh tejet is felhasználnak a gyártáshoz. Az sajtok egyedi ízvilágát érleléssel, füstöléssel is fokozzák. Számos termék közülük hazánkban is megvásárolható.

Melyek a legismertebb olasz sajtok?

Parmezán, mascarpone, mozzarella, ricotta és gorgonzola szinte minden nagyobb élelmiszer boltban megvásárolható. Az olasz éttermekben pedig a ritkaságnak számító sajtokat a Fontinet, a Bel Peaset valamint a Caciocavallo-t is felhasználják.

Mi jellemzi az egyes olasz sajtokat?

Kezdjük a világ leghíresebb sajtjával a Parmezánnal. Ez a rendkívül kemény sajtot Emilia Romagna tartományban készítik. Nevét a Parma városról kapta. Két típusa van: a Grana Padano valamint a Parmigiano Reggiano. Rendkívül markáns ízű, ami miatt minimális mennyiség elegendő az ételek készítéséhez. A parmezán egyedi ízvilágát az érlelés ideje fokozza. Minimum két évig érlelnek egy sajtot, de az igazán ínyenc éttermekben akár 20 évig érlelet parmezán is fogyasztható.

Magyarországon az egyik legkedveltebb olasz sajtféleség a krémesen lágy mascarpone. Tiramisut, fagyit is készítenek belőle.

Lássuk a mozzarellát…


Nincs olyan háztartás Olaszországban, ahol ne lenne mozzarella. Legtöbbször főzéshez használják. Pizzák, rakott cukkini, könnyű saláták, vagy sonkatálak alapanyaga is lehet ez az enyhén sós lében tárolt olasz sajtkülönlegesség. Nálunk is nagyon népszerű, hiszen Szarvason is gyártják. Tradicionális és füstölt ízekben is kapható, így otthon bárki bármikor elkészíthető a kedvenc mozzarrella sajtos ételét.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.