Egy olasz sajtféleség: a mascarpone!

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Olaszország rendkívül gazdag! Mondhatjuk azt, hogy mindenben, hiszen fantasztikus látnivalói vannak, a több száz, sőt számos esetben több ezer évre visszatekintő történelmi és kulturális értékek, valamint a folyamatosan megújuló divat, a gyönyörű ruhák, parfümök és autók és persze a gasztronómia is hozzá tartozik a hagyományos olasz életvitelhez. Ebben a bejegyzésünkben az olasz gasztronómia egyik ismert és hazánkban is beszerezhető sajtféleségéről írunk.

Az olasz sajtok közül mascarponét biztosan mindenki fogyasztott már hazánkban is. Ez az, az olasz krémsajt, amelyeket leggyakrabban egyedi olasz desszertféleségek elkészítéséhez használnak, azonban van néhány egyéb fűszeres étel is, amelynek alapanyaga a mascarpone sajt.

Mi jellemzi a mascarpone sajtot?

A mascarpone egy magas zsírtartalmú, tejszínes, lágy sajt, amelyet tehén tejből készítenek.

Nézzünk néhány mascarpone sajtos, édes receptet!

Ha mascarpone, akkor tiramisu! Igen ki ne kóstolta volna a az olaszok egyik kedvenc kávés finomságát… Azonban kipróbálhatunk számos nálunk talán kevésbé ismert mascarpone sajtot is tartalmazó desszertet. Mascarpone sajttal elkészíthető a gyümölcs torta krémje is. Egyszerűen egy tejszínes pudingport 3,5 dl tejjel megfőzünk, ízlés szerint édesítjük, majd miután kihűlt és megdermedt hozzá keverünk habverővel 25 dkg mascarpone sajtot.

De a mascarpone sajtot vegyíthetjük Nutellával is. Ebben az esetben 20 dkg Nutellát, 25 dkg mascarpone krémet némi porcukorral ízesítünk és egy torta alapra kenjük, majd darált mogyoróval díszítjük.

Sós finomságokat mascarpone sajtból!

Vagyis a mascarponés tészta szószokról lesz szó! A választék óriási ezért most egy zöldséges változatról a spenótos tészta szószról írunk.

A spenótos mascarpone szósz elkészítéséhez szükség lesz 3 nagy foghagyma gerezdre és némi olajra a pirításukhoz, 10 dkg bébi spenótra, 12,5 dkg mascarpone sajtra és egy teáskanál őrölt szerecsendióra és egy kis vízre. Ha ezt előkészítettük, akkor a foghagyma gerezdeket apróra vágva megpirítjuk, majd a bébi spenótot rátesszük és 5 percig pároljuk. Ez után a mascarpone sajtot a szerecsen diót és 3 evőkanál vizet a spenóthoz adjuk és egy- két perc alatt össze forraljuk.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.