Wilhelm Conrad Röntgen élete és munkássága

Author: | Posted in Egyéb No comments

Wilhelm Conrad Röntgen 1845 március 27-én született, a röntgensugárzás felfedezése köthető a nevéhez. A Düsseldorf közelében található Lennepben élt szüleivel, majd 1848-ban Hollandiába költöztek, egészen pontosan Appeldoornba. Iskolás éveit is itt kezdte meg, ám egy tiszteletlen megnyilvánulása miatt pár hónappal az érettségi vizsgák előtt kizárták. Ugyan engedélyezték, hogy magánúton leérettségizzen, de a latin és a görög nyelv nem sikerült neki.

1865-ben a Zürichi Műszaki Főiskola hallgatója lett, ide érettségi nélkül is felvételt lehetett nyerni, 1868-ban pedig megszerezte gépészmérnöki diplomáját. Röntgent leginkább a fizika érdekelte, erre August Kundt kísérleti fizikus is felfigyelt laboratóriumi gyakorlatai alatt. A későbbiekben ledoktorált, ezután Kundt asszisztenseként folytatta munkásságát. 1874-ben a hohenheimi mezőgazdasági főiskola egyik tanára lett, de a fizikával kapcsolatos kísérleteit továbbra is folytatta, többek között vizsgálta Crookes vákuumcsővel kapcsolatos kísérleteit is.

Röntgen íróasztalának az alsó fiókjában egy fotólemez volt elhelyezve, ami egy fekete csomagolópapírba volt berakva, egyszer csak észrevette, hogy egy kulcs képe ábrázolódik rajta, ráadásul pontosan annak a kulcsnak a tökéletes mása, ami a legfelső fiókban volt már évek óta. Gyanította, hogy a fotólemez valamiképp fényt kaphatott, rájött, hogy a Crookes-csővel lehet kapcsolatban, ami a falra van felszerelve.

Röntgen tehát úgy vélte, hogy a Crookes-csőből származik a nem látható sugárzás, amelyet katódsugárzásnak neveztek el. Egy pár hét kísérletezést követően már bizonyítani is tudta, hogy léteznek az említett sugarak. Rájött, hogy ezek a sugarak számos fémen, ruhadarabon, fán, papíron gond nélkül átjutnak, az ólmon viszont nem.

A röntgensugárzás fontosabb alkalmazási területei…

Felfedezésének hamar híre ment a világban, még fizikai Nobel-díjat is kapott érte. A röntgensugárzást elsősorban az orvostudományban alkalmazzák, diagnosztikai és terápiás jelleggel egyaránt. A fogászati röntgen szintén elengedhetetlen a pontos diagnózis meghatározásában, hiszen így tudja a szakorvos összeállítani a legjobb kezelési tervet az adott probléma tekintetében. Továbbá a röntgensugárzás segítségével ásványoknak, kristályoknak és kőzeteknek is lehet vizsgálni az összetételét, valamint az élelmiszeriparban is használják, hogy megvizsgálják az egyes élelmiszerek belső szerkezetét, ami a minőség szempontjából meghatározó.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.