Milyen klímát vegyek?

Author: | Posted in Egyéb No comments

Itt a nyár, ami magával hozta azt a szélsőséges időjárást, aminél a legtöbben csak kapkodjuk a fejünket. Nem könnyű eldönteni még azt sem, hogy az adott napon milyen ruhát öltsünk magunkra. A nyári meleg miatt sokan jutnak arra az elhatározásra, hogy egy új klímával szeretnék lehűteni lakásukat. Igen ám, de „milyen klímát vegyek?” Merül fel a kérdés sokakban, szinte az elhatározással egy időben.  Ezt szeretnénk megválaszolni az alábbi cikkünkben, vagy legalábbis közelebb juttatni önt a megoldáshoz.

Klíma berendezés egy modern nappaliban

A mai klíma berendezések jól illeszkednek bármilyen szobához.

 

Milyen fő szempontok alapján válasszunk?

Klíma vásárlás és beszerelés során számos kérdés merül fel, melyek elsőre talán eszünkbe se jutnak. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

Mekkora helyiséget szeretne lehűteni?

Első és legfontosabb teendőnk, hogy megnézzük, mekkora helyiség az ahol használni fogjuk klímánkat. Fontos, hogy tudjuk, mekkora teret kell lehűtenie majd a légkondicionáló berendezésnek, illetve mekkora hőterhelés éri az adott szobát vagy lakás részt. Igy meghatározhatjuk mekkora hűtő teljesítményre lesz szükség. Ennek kiszámításához, felméréséhez legjobb, ha szakembert hívunk. Ez a művelet legtöbbször ingyenes abban az esetben, ha ugyan azt a szakembert vagy céget bízzuk meg a beszereléssel is. Abban az esetben, ha még nem választottuk ki a számunkra legszimpatikusabb kivitelezőt, úgy az interneten már elérhető kalkulátorok is segítségünkre lehetnek ezen számitások elvégzésében.

Miért nagyon fontos ez a lépés?

  • Amennyiben alul méretezik a klíma teljesítményét, nem fogja tudni lehűteni a teret.
  • Ha viszont túlméretezik (és nem inverteres) a klíma, akkor sokat fog fogyasztani és a villanyszámlánkon fogjuk ezt megérezni.

 

Split vagy mobil klíma?

Most már tudjuk, mekkora teljesítményű klímára van szükségünk. Következő fontos szempont, hogy mobil vagy úgynevezett split azaz osztott klímát vegyünk?

Mobil klimák:

Üzembehelyezése és üzemeltetése nagyon egyszerű, HA a keletkező meleg levegő elvezetése megoldott. Ebben az esetben még szerelőre sem lesz szükségünk. Nyilván ezeknek a klímáknak a legnagyobb előnye a mobilitásuk. Bárhova át tudjuk mozgatni őket, akár a nyaralónkba is magunkkal tudjuk vinni. Jellemzően 15-30 m2-es helyiségek lehűtésére alkalmasak. Ideális választás olyan helyeken ahol a split klíma külső egységének elhelyezése nem megoldható, pl tetőtéri szobáknál, weekend házakban.

 

Mobil klimák tipusai

  • split mobil klíma.
  • a benti gégecsöves változat (két csöves az ideális)
  • a kültérre is ki helyezhető (fleximobil)

Ablak klíma szellőztető funkcióval

Split klímák

Split vagy osztott klímák közös jellemzője, hogy két nagy egységből állnak, egy beltériből, amit a hűtendő helyiségben helyezünk el, és egy külsőből, amit a lakáson kívül helyezünk el.

Két fő típusa közül az egyik a Mono Split klíma amellyel egyhelyiséget tudunk lehűteni. Egykülső egység tartozik hozzá, amely a zajosabb részeket tartalmazza, igy a split klíma jóval csendesebb, mint a mobil változat. A split klímák szerelhetők oldalfalra) ezek a legnépszerűbbek), vagy az állmennyezetbe (kazettás, légcsatornás), vagy a radiátor helyére építhetők az úgynevezett parapet klímák melyek már fűteni is tudnak. Fűtésre is használva a kondenzvizet is el kell vezetni.

Másik fő típus a Multi Split, ahol a kültéri egységhez több benti tartozik, melyek külön szabályozhatók így minden helyiségben a kívánt hőmérsékletet tudjuk beállítani.

 

Split klíma berendezés beltéri egysége.

Split klíma berendezés beltéri egysége, amely hűti a helyiséget.

Mennyi pénzt szánunk a klimatizálásra?

A klímák elterjedtségének hála ma már egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy klímával hűtsék (és akár fűtsek is) lakásukat. A választék igen nagy és persze az árak is széles skálán mozognak. A „végköltséget” nagyban befolyásolja, ha a fent említett szempontokat figyelembe véve, alaposan megfontolt döntést hozva válasszuk ki klímánkat. Nem érdemes nagyon olcsót választani, hiszen azt az összeget, amit pillanatnyilag megspórolunk, lehet, hogy a megnövekedett villanyszámlánk viszi majd el. Ezért is fontos konzultálnunk szakemberrel.

Gazdaságosság

Minél jobb minőségű a klíma gép annál gazdaságosabb üzemeltetni. Nyilván ezzel nem mondtunk nagy újdonságot, hiszen ez a megállapítás igaz minden elektromos eszközre. Itt is igazodhatunk az általánosan elterjedt energia osztályi besorolásokhoz. Esetünkben az „A” energia besorolású készülékek már jók, de van ennél feljebb is (A+, A++, A+++).

Amennyiben az átmeneti időszakban fűteni is szeretnénk a klímánkkal, úgy költségeink is növekedni fognak majd, hiszen már maga a berendezés is drágább lesz, viszont üzemeltetés szempontjából olcsóbb lehet, mint egy gázkazán. Itt is a teljesítmény és az energia osztály azamimeghatározó. Kisebb teljesítményű eszközök képesek lehetnek +5 C fokos külső hőmérsékletig fűteni, de vannak olyan berendezések is, amik képesek akár a -20C fokban is melegen tartani lakásunkat igy akár az év 90%-ban is használhatjuk klímánkat.

 

Ami még fontos lehet

Fontos még figyelembe vennünk, hogy milyen szűrökre van szükségünk. A különböző klímák ma már összetett szűrő rendszerekkel vannak felszerelve. Ilyenek a ma már alapnak számitó, por és pollen szűrők. Ezek segítségével nagyban csökkenthető a lakásban lévő illetve oda bejutó allergének száma.

Ha szükséges beszerezhetünk még füst, és szag szűrökkel ellátott eszközöket is, ezek a konyhákban például nagyon jól funkcionálnak. Ezen túl plazma szűrők és légállapot javítok is kerülhetnek egyes klímákba.

 

Fentieket összegezve, hosszú időre vásárolunk, és nem kis költségekkel jár egy ilyen rendszer beszerzése és beszerelése, éppen ezért körültekintően hozzuk meg döntésünket vásárlás előtt.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.