Mi az a hajtóműolaj és mikor kell alkalmazni?

Author: | Posted in Egyéb No comments

A hajtóművek alkatrészének tekinthetjük a hajtóműolajokat is. A hajtóműolajok fő feladata, hogy a kopással szemben megvédjék az alkatrészeket, de azt a hőmennyiséget is elvezetik, ami működés közben létrejön. Továbbá, nagy a szerepük az optimális súrlódási érték elérésében is, ráadásul a váltást is könnyebbé teszik, illetve felelnek a zajszint csökkentéséért. Egyre nagyobb figyelmet kap az összefüggés a hajtóműolajok és a hajtómű egyéb elemei között, gondolhatunk itt például azokra a vezérlőegységekre, amelyek elektronikus elemekkel tűzdeltek. A hajtóműolajok viszkozitásánál alapelvárás, hogy minél kisebb legyen a hőmérsékletfüggőség, ez fontos az élettartam tekintetében is.

A hajtóműolajat rendszeresen cserélni szükséges

Hajtóműolaj sokféle kombinációban szerezhető be, alkalmasak ipari berendezések, autók és más gépek csúszó- és gördülési mozgást végző alkatrészeinek a kenéséhez. Az alkatrészek közötti súrlódásból származó hőt eltávolítják. Bizonyos hajtókerekek olyan olajat igényelnek, amelyek védelmet jelentenek a rozsda és az oxidáció ellen, például az alacsony terhelésűeknek is ilyenre van szükségük. A magasabb viszkozitásúakról azt érdemes megjegyezni, hogy kiválóan védik a fogaskerekeket és a kenőanyagokat egyenletesen adják át. Ezek a típusú hajtóműolajok erősen kénszagúak, amit a bennük lévő adalékanyagok okoznak, viszont ezek megteremtik a maximális nyomásvédelmet. A hajtóműolajok GL minősítés szerint több csoportba vannak besorolva, a kiválasztásuknál a gyártó előírásait figyelembe kell venni. A fejlett hajtóművekhez a GL- 4 olajok a legideálisabbak, de ma már a legtöbb járműhöz szintetikus hajtóműolajokat alkalmaznak.

Mikor kell hajtóműolajat cserélni?

Hajtóműolajat rendszeres jelleggel szükséges cserélni, az elöregedett már nem képes ellátni a feladatát. Az 50 ezer kilométer megtétele után szokták javasolni, de az egész függ a használati szokásoktól, valamint a gépjármű életkorától. Célszerű még akkor elvégeztetni a cserét, amikor még nincsenek az olaj elöregedésére utaló jelek, ellenkező esetben a magas javítási költségek elkerülhetetlenek. Ilyen jel lehet például, ha a sebességváltások nem könnyűek és többször zajjal járnak.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.