Számít a föld minősége növénytermesztéskor?

Author: | Posted in Egészség No comments

A válasz egyértelműen igen, de nem azért, amiért sokan gondolják. Jelen esetben nem a nagy különbségekre gondoltam, mint a termőföld és a homok, hanem a termőföld és termőföld közötti differenciákra. Biztos hallottad már azt a bölcsességet, hogy „Az vagy, amit megeszel”. Ez a mondat akár még motiválhat is arra, hogy fertőtlenítő és növényvédő szer mentes organikus táplálékot vegyél, de még a húsok tekintetében is nagy szerepe van a minőségi termőföldnek, mivel ha a marha, amit végül megeszünk, rossz minőségű táplálékot kap egész élete során, akkor mi sem eszünk teljesen egészséges ételt. Ez a komplikált étellánc mutatja, hogy az egészséges étel a jó termőföldnél kezdődik.

Egészséges föld

Nem rég megjelent kutatások szerint, a jó minőségű és tápértékű termőföld bonyolult, de pozitív kapcsolatban van az egészséges életmóddal. Végül is, ha jól van kezelve és művelve, a termőföld egy élő és komplex ökológiája a mikroorganizmusoknak és gombáknak, ezért ha ebben a közegben terem a növény, akkor sokkal egészségesebb lesz, velünk együtt.

Sajnálatos, de ebben a profit vezérelte gazdálkodásban sokszor úgy kezelik a földet, mint a sarat. A manapság divatos eljárások, mint a növényvédő és fertőtlenítő szerek használata szépen lassan tönkre teszi, megváltoztatja a termőföldet és vele a növényeket. A Texasi Egyetem biokémiai kar professzora szerint, a ma kapható gyümölcsök és zöldségek tápértéke 5%-40%-al alacsonyabb, mint amit 70 éve termesztettek. Több, mint 43 terményt vizsgáltak meg 1950 és 1990 között, és az a tapasztalat, hogy az évek múlásával folyamatosan csökkent a fehérje, kalcium, foszfor, vas, riboflavin és a C-vitamin. Ezek a tanulmányok mind alátámasztják a feltételezést, hogy modern, de káros földművelési eszközöket és a növényvédő szereket használnak a magasabb profitért és a nagyobb mennyiségű zöldségekért, gyümölcsökért. A helyzet nem annyira súlyos, mint amilyennek eddig leírtam. Más tanulmányok szerint a környezettudatos gazdálkodás segíthet visszaállítani a növények tápanyag gazdagságát. Egy 2014-es kísérletben megvizsgálták 343 termelő növényeit, és kimutatták, hogy az organikus termesztésű zöldségekben, növényekben több fitotápanyag (növényi tápanyagok) található, mint a hagyományos gazdálkodások terményeiben. Megvizsgálták azt is, hogy mennyi fitotápanyagot tartalmaznak azok a paradicsomok, melyek organikus, illetve hagyományos gazdálkodás keretin belül lettek termesztve 10 éven keresztül. A fitotápanyagoknak egy kis része a flavonoidok, melyek jótékony hatású vegyületcsoportok, többek között segítik a kardiovaszkuláris megbetegedések, rák és a demencia megelőzését. Ezek a jótékony vegyületek, sokkal nagyobb számban jelentek meg az organikus módon termesztett növényekben. Ráadásul az organikus és hagyományos termesztés szinte ugyan annyi terményt hozott, így még azt sem lehet mondani, hogy a nyereségért választják a rosszabb minőségű növénytermesztést. Annak ellenére, hogy már számos tanulmány bebizonyította, hogy az organikus termesztésű növényekben sokkal nagyobb mennyiségben fordulnak elő a hasznos tápanyagok, az egészséges föld és az egészséges ember közötti kapcsolat kimutatása még gyerekcipőben jár. Sajnálatos módon a földre káros szerek és eszközök gyártói, forgalmazói sokkal pénzzel rendelkeznek, mint azok a kutatóintézetek, egyetemek, melyek a tanulmányokat készítik. Így messze nem kapnak akkora mozgásteret és figyelmet, mint amennyit megérdemelnének.

Egészséges föld

Miért is számít az egészséges föld?

Több életforma van egy teáskanálnyi egészséges földben, mint ember a bolygón, és a tudósok még csak a felszínét kapargatják a kapcsolatnak, mely a földben található mikroorganizmusok és a növények, illetve az emberek között van. Az eddigi kutatásokból már kiderült, hogy folyamatos kapcsolat van a növények és a föld legapróbb lakói között. A növények a fotoszintézisnek köszönhetően ellátják magukat „üzemanyaggal”, hogy folyamatosan nőjenek és fejlődjenek, de nem használják fel mindet, több, mint 40% a földben található mikroorganizmusokhoz kerül. Cserébe az organizmusok táplálják a növényt tápanyagokkal, melyeket a földben található kövekből, homokból, agyagból és iszapból nyernek. Ahogy mi emberek is a mikrobiomunkra támaszkodunk, úgy a növények is kapcsolatban vannak a föld mikrobiomjával, így tudnak természetes védelmet kialakítani a kártevők és betegségek ellen. A megfelelő védelem miatt, nem tudják megtámadni a kártevők a megfelelő minőségű földben lévő növényt, így az sokkal jobban tud fejlődni és több tápanyagot termelni, amiből végül az állatok és mi profitálunk.

Az egészséges föld és növények nem csak nekünk jó, hanem az állatoknak is. Egyértelműen kimutatható, hogy a legelőn tartott állatok sokkal jobb minőségű hússal, tojással és tejjel rendelkeznek, mint a fogságban tartottak. Az állatok nem csak kihasználják legelőket, hanem hozzá is járulnak, hogy folyamatosan jobb legyen a minősége. Egy tanulmány szerint azokon a legelőkön, ahol állatokat tartottak, 60%-kal több organikus anyag volt a földben, mint azokon a területeken, ahol nem voltak jelen. Ez egy hatalmas és gyönyörű kör, mivel az állatok jobbá teszik a földet, így a föld jobbá teszi a növényeket, amik jobbá teszik az állatokat és végül minket is.

Mint a föld és az állatok, mi emberek is bonyolult biológiai rendszerek vagyunk. Minden befolyásol mindent, így hosszú távon sokkal jobban járunk, ha odafigyelünk a táplálékunk forrására.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.