Mi a fogkő és miként távolítható el?

Author: | Posted in Egészség No comments

A fogkő latin elnevezése calculus, gyakorlatilag elmeszesedett lepedéket jelent. A fogkő nem csak esztétikai problémákhoz vezet, hanem különféle szájüregi megbetegedéseket is okozhat. Éppen ezért nem javasolt elhanyagolni, rendszeresen érdemes leszedetni is. Az étkezések alkalmával lepedék kerül a fogakra, ami lehet észrevehetetlen is, de az esetek többségében sárga színűvé teszi a felületeket, mindez tökéletes melegágyat alkot a kórokozók számára. A lepedék egy idő után szorosan rátapad a fogakra, eleinte még fogkefével eltávolítható, de a későbbiekben fogkővé alakul, amit otthoni módszerekkel képtelenség eltávolítani. A lepedék pár nap alatt képes fogkővé alakulni, ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetni a fogaink rendszeres megtisztítására.

A fogkő eltávolítása egészségügyi szempontból is meghatározó.

A fogkő bárhol megjelenhet, még azokon a részeken is, amelyek mások számára is láthatóak, a színe függ az elfogyasztott ételektől, italoktól és az életmódunktól. Zöldessé, barnássá is válhat, ami nem túl szép látvány és az idő előrehaladtával egyre csak keményszik, valamint sötétebb lesz. Az íny alatti területen is megjelenhet a fogkő és könnyen gyulladást okozhat. A fogkő elsősorban a rossz szákhigiénia miatt jelenik meg, Bizonyos embereknél viszont hajlamosító tényezők is kiválthatják, ilyen lehet a szabálytalan fogsor,  dohányzás, illetve egyéb örökletes tényezők.

Miként távolítható el a fogkő?

Súlyos következményei lehetnek annak, ha elhanyagoljuk a fogkövet, mivel fogínygyulladást és fogágybetegséget is kiválthat, ezek pedig a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. A fogkő eltávolítás gyorsan történik és nem jár fájdalommal, egy ultrahangos készülék segítségével történik, ami hatékonyan távolítja el a megkeményedett lerakódásokat. A fogorvos ilyenkor polírozást is  végez, így a fogak kevésbé lesznek karcosak és a lepedék sem tapad meg olyan könnyen. A fogkő eltávolításához nem szükséges a fogászati röntgen elvégzése, de ha az orvos más gyanúsat is észlel a folyamat közben, akkor elrendelheti.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.