A motorolajok fontossága és jelöléseik értelmezése

Author: | Posted in Autó-motor No comments

A gépjárművek érzékeny szerkezetnek számítanak, tehát törődést, ápolást és odafigyelést igényelnek. Az autókat nem elegendő csupán megtisztítani és feltölteni benzinnel, a hosszú élettartam és a hibátlan működés érdekében rendszeresen szükséges szervizbe is elvinnünk. Amennyiben ezt állandó jelleggel megtesszük, jelentős anyagi terhektől szabadulhatunk meg, hiszen ilyenkor felszínre kerülhetnek olyan hibák, amelyek a későbbiekben még több kárt okozhatnának. A motorolaj cseréjét például bizonyos időközönként fontos elvégeztetnünk, mert nagyban befolyásolja a motor működését. Az elhasználódott motorolaj nem képes biztosítani az egymáshoz súrlódó alkatrészek gördülékeny mozgását, ráadásul az olaj felel a kopásokért és az elhasználódásokból eredő hibákért. A folyamatos használattól a motorolaj minősége fokozatosan romlik, így a tapadási képesség is egyre rosszabb lesz.

Az olaj cseréje rendkívül fontos.

Milyen motorolaj kerüljön az autóba?

Az olaj a hűtésért is felelős, így nem melegszenek fel jelentősen a motorban az alkatrészek. A motor számára elengedhetetlen, hogy a megfelelő viszkozitásút válasszuk. A viszkozitás gyakorlatilag azt jelenti, hogy maga az anyag milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A folyadéksúrlódás hevítés hatására lényegesen kisebb, mint a hideg olajok esetében. Napjainkban elterjedt a kétfokozatú olajok alkalmazása, ez azt jelenti, hogy ugyanazt a típusút használhatjuk télen és nyáron egyaránt. A W a winter szóra utal, ami a tél jelentése, az előtte lévő szám pedig a viszkozitást jelöli a hideg időben. A W után álló szám ezzel ellentétben azt mutatja, hogy a meleg időben milyen az olaj viszkozitása.

A viszkozitás számozása becsapós, ugyanis a nagyobb szám kisebb viszkozitásra utal, míg a nagyobb kisebbre. A szakemberek szerint az a legértékesebb kenőanyag, amelyiknél nincs nagy eltérés a viszkozitásban.

Az autónk szervizkönyvében megtalálhatjuk, hogy milyen olajat kell beletöltenünk, igyekezzünk mindig minőségi és megbízható márkát vásárolni, amit egy olaj webshop kínálatából pár kattintással könnyen be is szerezhetünk.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.