Együnk panettone-t Karácsonykor!

Author: | Posted in Gasztronómia No comments

Karácsonykor finomabbnál finomabb ételeket fogyasztunk. a magyar konyha hagyományos karácsonyi ételei bizony igen táplálóak. Igen a töltött káposztát és a bejglit szinte minden családban elkészítik. De ilyenkor is fogyaszthatunk könnyedebb ételeket. Kipróbálhatunk néhány olasz desszertkülönlegességet.

A mediterrán területeken valamelyest lazább szerkezetű, számunkra talán kissé pikánsabb ízű desszerteket készítenek Karácsonykor. Olaszországban egyetlen egy ünnepi asztalról sem hiányozhat a panettone. Ez a sütemény a gyümölcskenyérhez illetve a kuglófhoz hasonlítható. A sütemény tiszteletére Milánóban fesztivált is rendeznek. Pékségek, cukrászdák versengenek a legfinomabb panettone címért. Számos helyen gyártják, így díszcsomagolásban meg is vásárolhatjuk, akár egy különleges ajándék is lehet. Ha van időd, akkor el is készítheted, hiszen az alapja a hazánkban is jól ismert kelt tészta. azonban ha tökéletes panettonét akarsz sütni, akkor vegyél egy formát is.

Hozzávalók:
3dkg kristálycukor,
3dkg porcukor,
1 vaníliás cukor,
3 db tojás,
10 dkg mazsola,
5dkg kandírozott narancshéj,
5 dkg kandírozott      citromhéj,
1 egész citrom reszelt héja,
12 dkg vaj,
2dkg élesztő,
2 dl tej,
35dkg liszt.

Elkészítés: először is keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal. Tojássárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral vajjal turmixgép segítségével alaposan dolgozzuk össze. Ha ezzel elkészültünk, akkor langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a kristálycukorral majd keverjük bele a tojásos masszába. Végül kis adagokban adjuk ehhez a masszához a lisztet és robotgéppel dagasszuk. Ha a tészta elválik az edény szélétől, kelesztőtálba rakjuk, majd egy órán keresztül meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután egy lisztezett felületre tesszük, átgyúrjuk, hozzáadjuk a mazsolát, valamint a kandírozott narancs és citromhéjat. Majd a sütőformába tesszük és ismét egy órán keresztül meleg helyen hagyjuk állni. Ha a tészta a duplájára kelt, akkor előmelegített sütőben közel fél óráig sütjük.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.