Mi történik egy üzemorvosi vizsgálaton?

Author: | Posted in Egészség No comments

Új céghez, új munkakörbe került, és most kell először meglátogatnia az üzemorvost? Nem tudja mire számíthat? Cikkünkben utánajártunk ennek a komolyan hangzó, de korántsem misztikus vizsgálatnak.
Kezdjük az elején. Az üzemorvos szó két részből tevődik össze: üzem, mert a munkahelyek zöme a munkakör kialakulásakor még gyár, vagy ahhoz hasonló volt, az üzem majnem munkahely szinonimájaként kezelendő; illetve orvos, ami egyszerűen csak, orvos.

A roppant egyszerű nyelvtan-matematikai képlet alapján a két rész összefűzése a jelentésük összefűzését adja eredményül, tehát olyan gyógyító, betegségmegelőző foglalkozásról beszélünk, amely a munkahelyeken előforduló betegségek megelőzését, fertőzések kiszűrését és baleseti sérülések ellátását hivatott ellátni.

Mi az üzemorvosi vizsgálat menete?

A szakszerű válaszra nem vállalkoznék, valószínűleg minden munkahelyen, munkakörben és időszakban más és más dolgokat kell csinálnia egy üzemorvosnak. Nyilvánvaló, hogy nem sok értelme van drága vizsgálatokkal megbontani a munkarendet sugárfertőzés jeleit keresve egy irodaszerek raktározásával foglalkozó cégnél, ellenben az atomerőmű munkatársainak nagy valószínűség szerint nem árt időnként ellenőrizni, hogy világítanak-e a sötétben.

A következő szöveget a torzsapeter.hu oldalról idézzük, ahol szakszerű üzemorvosi ellátásról részletesen is lehet olvasni.

A vizsgálat lényege, hogy ellenőrizzék az alkalmazottak egészségi állapotát, elsősorban preventív jelleggel. Mielőtt munkába állna egy dolgozó, a szakorvos alaposan elvégez egy általános vizsgálatot, amelyből levonja a következtetéseket és, ami alapján meghatározza, hogy milyen rendszerességgel kell megismételni. Kiemelkedően fontos, hogy erről az új munkavállalók is megkapják a megfelelő tájékoztatást, valamint kellően informatív tanácsot kapjanak a munkával kapcsolatos higiéniai kérdésekkel, védőeszközökkel kapcsolatban.

Nem kell félni, nem fog fájni

Bátran menjünk tehát a kapott időpontra, nincs mitől tartani. A betegségek jórésze megelőzhető és a kezelésük is még a komplikációk kialakulása előtt elkezdhető, amivel számos rizikófaktort ki tudunk küszöbölni. Ha a hétfők nem is lesznek feltétlenül jobb hangulatúak, annyi bizonyos, hogy egészségesebben várhatjuk a hétvégét.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.