Húsvéti szokások

Author: | Posted in ünnep No comments

Hamarosan elérkezik a Húsvét. Ez az egyik legfontosabb vallási ünnep, azonban számos népszokás is kapcsolódik hozzá. Ma már hazánkban is a négynapos ünnepek közé tartozik a Húsvét így jut időnk a szokások élvezésére, valamint a kikapcsolódásra is.

Melyek a legismertebb húsvéti népszokások?

Ez az ünnep a nagyböjt időszakának a végét jelenti, ezért ilyenkor tradicionális ételeket fogyasztunk. Szombat esténként szinte minden családban főtt sonkát és tojást valamint friss kalácsot esznek. Húsvét vasárnapján pedig az ünnepi asztalra kerül a bárány is. Persze az ünnepi asztalról ilyenkor sem hiányozhatnak a finom sütemények sem.

A Húsvét a családi ünnepek közé tartozik, ilyenkor is meglátogatjuk a rokonokat és az ismerősöket is. A hagyomány szerint Húsvét hétfőn a fiúk és a férfiak felkeresik a kedves lányokat és az asszonyokat azért, hogy megöntözzék őket.
A másik fontos húsvéti családi szokás az ajándékozás. Ezt természetesen a gyerekek várják nagy örömmel. Hiszen ajándékot kapnak és adnak is. Csokoládé nyuszi, bárány és tojás biztosan ott lesz az ajándékok között.

A Húsvét egyik legfontosabb jelképe a tojás. Mondhatjuk azt is, hogy nincsen Húsvét tojás nélkül. Korábban említettük a csokoládé tojásokat, a főtt tojásokat most pedig a tojás festésről írunk néhány szót.

Igen a hímes tojás…

A hímes tojás készítés is nagyon népszerű. Már néhány héttel Húsvét előtt elkezdik a gyerekek, hiszen a hímes tojásokat nemcsak ajándékba adják, hanem gyönyörű szép díszeket is készítenek belőle. Így már több nappal az ünnep előtt kellemes hangulatot termethetünk az otthonunkban.

Mire figyeljetek a hímes tojás festésnél?

A tojások bizony könnyen törnek, ezért fontos, hogy nagyon figyeljetek, amikor kiszúrjátok a végeit és kifújjátok a sárgáját és a fehérjét. Számítsatok arra is, hogy a tojás belső része bizony sűrű és emiatt is nehéz lesz eltávolítani.

Add Your Comment

You must be logged in to post a comment.